magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V galérii “Po SKÚ3 (mladé české a slovenské umenie)“
@ Kultúra -> Výstavy      Jun 24 2011 - 10:13 GMT

Výstavný projekt “Po SKÚ3 (mladé české a slovenské umenie)” vo Východoslovenskej galérii na Hlavnej ulicai je reprezentatívnou prehliadkou nastupujúcej generácie umelcov do 35 rokov na českej a slovenskej výtvarnej scéne, ktorí prinášajú osobité uvažovanie o dnešnom svete a súčasnom obraze (bez rozdielu voľby médií: maľba, fotografia, print, objekt, video a pod.). Hlavným zámerom výstavy, ktorá vychádza z bienále mladého umenia SKÚTER III v trnavskej galérii je vytvoriť otvorenú platformu pre prezentáciu súčasného výtvarného jazyka, konfrontáciu jednotlivých prístupov a zároveň stimulovanie aktuálnej tvorby mladých, nakoniec priniesť aj rodovú korektnosť v umeleckom svete.Vernisáž sa uskutoční 28. júna  (utorok) o 17.00 hod a výstava potrvá do 31.júla 2011

Pre kurátorský výber jednotlivých umelcov/-kýň poslúžil pracovný nosný slogan „starý dobrý GloBalkán...“, ktorý odkazuje na stret a prekrývanie sa procesov globalizácie (mediálna „mäsová“ kultúra, reklama, branding, ilúzie budúcnosti) a balkanizácie (rozpad, hybridnosť, bastardizácia, chaos, problém menšín) v našom priestore a na ich prenikanie do intimity domova a života jednotlivca. Preto sa na výstave často objavujú obytné priestory, architektúry, obyvačková TV-kultúra a “nalomené” každodenné  situácie.

Výstava prezentuje jednak už renomovaných autorov/- rky, ktorí figurujú aj na medzinárodnej scéne (E. Koťátková, M. Ther, D. Kenderová, M. Bajtala) a jednak celý rad mladých umelcov/-kyne, ktorí sa iba etablujú na domácej scéne (K.Hladeková, L. Sceranková, J. Reken).

Projekt prináša rozličné podoby súčasného obrazu – od iluzívnej podoby maľby (R: Rembovský) cez konceptuálne prístupy ( A. Nikitinová) až po jej expresívne polohy (M. Číhal), nové fotografické pohľady (J. Thýn, Š. Kliman), ale aj autorské posuny a materiálové presahy: figúry z linorytu, niťové kresby na stenu (S. Fialová), lodný lak v maľbe (A. Dúbravský), preškrabávanie sadrokartónu (M. Vrancová). Ïalej nasledujú krehké formy objektov, inštalácií a intervencií (M. Špirec, E. Koťátková) a experimentálne video práce od slide show (D. Pitín), krátkych autorských snímkov (L. Scernaková, P. Gajdošíková) po video na hranici hraného filmu (Mark Ther).

Spoluorganizátorom výstavy je Galéria Jána Koniarka v Trnave.

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]