magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Mesiac autorského čítania v Bábkovom divadle
@ Kultúra -> Literatúra      Jun 25 2011 - 10:46 GMT

Dvanásty ročník najväčšieho stredoeurópskeho literárneho festivalu Mesiac autorského čítania sa prvý raz uskutoční aj mimo Čiech a zavíta na Slovensko a do Poľska. Prebiehať bude od 1. júla do 3. augusta tohto roku súčasne v štyroch festivalových mestách - v Brne, Ostrave, Košiciach a Wroclave, pričom Poľsko je čestným hosťom podujatia. Festival organizuje brnenské vydavateľstvo a agentúra Větrné mlýny , v spolupráci na Slovensku s Knižnicou pre mládež mesta Košice a v Poľsku s Miejskou Bibliotekou Publicznou we Wroc³awiu a s Biuro literackim.

Na podujatie príde 64 autorov z Čiech, Slovenska a Poľska, ktorí vo všetkých štyroch festivalových mestách budú čítať zo svojej tvorby.  Sú medzi nimi aj spisovatelia veľmi zvučných mien, napríklad  Pavel Kohout, Miroslav Kusý, Peter Štrpka, Michal Hvorecký, Henryk Grynberg, Stefan Chwin a iní. Spisovatelia prečítajú ukážky zo svojej tvorby vo svojom materinskom jazyku a v pozadí sa premietne preklad do reči hostiteľa.

Mesiac autorského čítania zahàňa dve programové línie – jedna reprezentuje domácu literatúru, v ponímaní festivalu je to česká a slovenská tvorba a druhú líniu prezentuje písomníctvo inej krajiny. V predchádzajúcich rokoch to bola napr. Kanada, Francúzsko, Bielorusko, či Rakúsko, teraz Poľsko.

V každom festivalovom meste sa každý večer predstavia dvaja spisovatelia, jeden česko- slovenký a jeden poľský autor. Moderovať poľskú časť bude riaditeľ poľského inštitútu v Bratislave Andrzej Jagodziñski a námestník riaditeľa Tomasz Grabiñski, česko-slovenskú časť riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice Iveta Hurná a programový riaditeľ festivalu Petr Minaøík.

Miestom festivalového diania v Košiciach je Bábkové divadlo. Prvé čítanie sa začne o 19.00 hod., jeho hosťom bude český alebo slovenský autor a druhé, poľské čítanie sa začne o 20.30 hod.

Mesiac autorského čítania 2011

Každý deň od 2. 7. do 1. 8. 2011

KOŠICE – Bábkové divadlo v Košiciach, Alžbetina 38

BRNO – Divadlo Husa na provázku, Zelný trh 9

OSTRAVA – Klub Atlantik, Československých legií 7

WROC£AW – Mediateka, pl. Teatralny 5

Na všetky čítania a akcie s nimi spojené je vstupné dobrovoľné.

Program a viac informácií:

www.autorskecitanie.sk

www.autorskecteni.cz

Kontakty:

Produkcia festivalu:

Renata Obadálková

[email protected]

+420 739 610 760

Knižnica pre mládež mesta Košice

Iveta Hurná, riaditeľka 0903 644 326 kniznicapremladež@gmail.com

Kontakt s médiami: Beáta Hybáčkova, 0905 587 589 [email protected]

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]