magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Východné Slovensko opäť pretne Šengenský poludník
@ Kultúra -> Podujatia      Jul 08 2011 - 09:56 GMT

Druhá polovica júla sa v Košiciach a ďalších mestách východného Slovenska, ale aj na Zakarpatskej Ukrajine, ponesie v znamení umenia mladých muzikantov z piatich európskych a jednej ázijskej krajiny. V dňoch 15. - 24. júla 2011 sa uskutoční už tretí ročník Medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník 2011, ktorý organizuje Sláčikový orchester Musica Iuvenalis v spolupráci s federáciou Eurochestries z Francúzska a ďalšími partnermi. Festival podporilo Ministerstvo kultúry SR z grantovej schémy určenej na podporu programových aktivít súvisiacich s projektom Európske hlavné mesto kultúry.

„Sme veľmi radi, že sa nám podarilo udržať tento projekt pri živote a že napíše už svoju tretiu kapitolu. Po pozitívnych ohlasoch na prvé dva ročníky sa aj v tomto roku pokúsime milovníkom dobrej hudby ponúknuť zaujímavé interpretačné umenie z rôznych kútov sveta," hovorí riaditeľ festivalu Igor Dohovič

.
Festivalovým centrom budú aj v tomto roku Košice, ktoré privítajú telesá z Francúzska, Ukrajiny, Dánska, Poľska. „Počas prvých dvoch ročníkov účinkovali na festivale japonské súbory, tentokrát sa môžu festivaloví diváci tešiť na ďalšieho atraktívneho a netradičného hosťa, miešaný zbor a orchester „Al Farah" zo sýrskeho Damasku, ktorý určite do Košíc prinesie unikátne ukážky arabskej hudby a umenia," dodáva Dohovič.

Šengenský poludník už počas prvých dvoch ročníkov prekročil hranice Slovenska. Od minulého roka sa zintenzívnila najmä spolupráca s Ukrajinou. „Je to trochu symbolické. Aj názov festivalu sme nezvolili náhodne, našim zámerom je prostredníctvom hudby spájať mladých ľudí z oboch strán „šengenu", ktorý nás teraz rozdeľuje," vysvetľuje riaditeľ festivalu. V tomto roku by sa okrem dvoch samostatných festivalových koncertov na Ukrajine mal jeden zo záverečných koncertov festivalu uskutočniť aj priamo na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom.

Festival začne 15. júla veľkým otváracím koncertom všetkých účastníkov v košickom Dome umenia. Počas desiatich dní zavítajú jednotliví účastníci aj do ďalších miest, Bardejovkých Kúpeľov, Tatranskej Lomnice, Starého Smokovca, Tatranskej Kotliny, Jasova, Rozhanoviec. „Presný program v týchto dňoch spresňujeme. Vyvrcholením festivalu bude záverečný koncert v košickom Dóme sv. Alžbety, na ktorom bude účinkovať veľký festivalový orchester a zbor s programom, ktorý účastníci festivalu pripravia v priebehu pobytu na Slovensku," dopåňa Dohovič.
Festivaly pod kuratelou federácie Eurochestries majú za sebou už viac ako dvadsaťročnú históriu. Organizujú sa vo viacerých európskych krajinách, ale aj v Kanade, Rusku či Číne.

Program 3. Medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník
Zdroj: http://www.kosice2013.sk/sk

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]