magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Divadlo na Peróne sa uchádza o podporu siete IN SITU
@ Kultúra -> Divadlo      Jul 13 2011 - 13:27 GMT

Košické Divadlo na Peróne sa uchádza o podporu členov európskej siete pre umeleckú tvorbu vo verejnom priestore IN SITU. Nezisková organizácia Košice 2013, ako člen siete, chce do jej program vstúpiť spoločným slovensko-francúzskym projektom Step by step, v ktorom Divadlo na Peróne a divadlo La Hors De stvárňujú osudy umelcov nutených odísť zo svojich krajín a žiť v exile.

Projekt Step by step by mal obohatiť dramaturgiu projektu Manifest Európy pre transformáciu prostredníctvom umenia (META), ktorý oficiálne odštartoval 17. júna 2011 v holandskom Terschellingu a potrvá do roku 2016. Vďaka USE THE  C!TY festivalu je nezisková organizácia Košice 2013 jedným z lídrov medzinárodnej siete IN SITU. Festival už tretí rok prezentuje najnovšie trendy z umeleckej tvorby vo verejnom priestore.

„Sieť IN SITU nie je len o programe, ale aj o finančnej a tvorivej podpore umenia vo verejnom priestore a aj o výmene predstavení a umelcov v rámci Európy. Na to, aby bol náš projekt Step by step podporený členmi siete, musíme získať podporu viacerých partnerov. V Holandsku sme oslovili niekoľkých, momentálne čakáme na ich stanoviská," uviedol Christian Potiron,  manažér umeleckých projektov Košice 2013, no., po návrate z Terschellingu.


Medzinárodný seminár IN SITU v Terschellingu bol sprievodným podujatím jedinečného holandského festivalu Oerol, kde počas deviatich dní žije celý ostrov divadlom, tancom, cirkusom, hudbou vo verejnom priestore a v krajine, land artom a inštaláciami v prírodnej scenérii. Festival každoročne navštívi približne 20 tisíc hostí. „Navštívil som niekoľko zaujímavých zvukových inštalácii v otvorenej krajine, z ktorých treba spomenúť napríklad Champ Harmonique lídra združenia Lieux Publics, skladateľa Pierra Sauvageota," povedal Peter Katina, umelecký riaditeľ Košice 2013, n.o., ktorý sa zúčastnil odborného seminára k projektu META v Terschellingu.
Projekt META objavuje výzvy spájajúce umenie a verejný priestor a ich vplyv na tvorbu súčasnej európskej spoločnosti. Zameriava sa najmä na tri hlavné témy: Európske premeny alebo ako sa dá vďaka umeniu vrátiť kúzlo verejnému priestoru, Walk in progress - mestské prechádzky, vďaka ktorým opäť objavujeme svoj životný priestor, a Spoločné mestá alebo ako umelecké diela čerpajú inšpiráciu z rôznych území a ich obyvateľov.
 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]