magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Letné shakespearovské slávnosti 2011 - Macbeth
@ Kultúra -> Divadlo      Jul 28 2011 - 11:31 GMT

Letné shakespearovské slávnosti budú hosťovať aj v Košiciach v posledný júlový víkend , po prvý krát na novom mieste  - v areáli Katovej bašty. V rámci festivalu si budeme môcť pozrieť tragédiu Macbeth.  (Začiatky predstavenia sú o 20:30 hod. Vstup do hľadiska od 20:00 hodiny.)Diváci sa môžu opäť tešiť na vynikajúce česko-slovenské obsadenie - pricestujú Veronika Freimanová, Ladislav Frej, Stano Dančiak či Marián Slovák. Macbeth  je jedna z najobľúbenejších divadelných hier tohto autora. Projekt letných Shakespearovských slávností vznikol v Prahe pred 13. rokmi na podnet Václava Havla, ktorý chcel oživiť nádvorie pražského hradu. Do Bratislavy prvýkrát zavítal vďaka Mariánovi Zednikovičovi v roku 2001

Macbeth - hra, v ktorej Shakespeare azda najotvorenejšie ukazuje ľudskú dušu so všetkou jej malosťou a úbohosťou. So všetkou jej nenásytnosťou a zároveň strachom. V žiadnej inej hre Shakespeare nie je toľko sústredený na hlavného hrdinu ako práve v Macbethovi. Kráľovský dvor je iba rámcom, pretože aj uprostred tých najväčších spoločenských či dejinných udalostí (ktoré sú zväčša, žiaľ, tragédie) stojí vždy konkrétny človek, ktorý sa musí rozhodnúť, a potom niesť za svoje rozhodnutie zodpovednosť. Macbeth je teda príbehom pádu jedného človeka, ktorý sa však v istom zmysle týka nás všetkých, lebo už od Adama si každý nesieme vo svojom vnútri potenciál obdobného pádu. Možno aj touto univerzálnosťou hra od svojho vzniku fascinuje tvorcov a provokuje ich k neustále novým divadelným i filmovým spracovaniam.

Vstupenky pokiaľ nie je vypredané je možné zakúpiť hodinu pred začiatkom predstavenia pri vstupe do areálu Katovej bašty. Doporučuje sa teplé oblečenie, deky nie sú v cene vstupenky.
 
V prípade zrušenia predstavenia platia nasledujúce pokyny: pokiaľ sa odohrá 60 minút predstavenia od jeho skutočného začiatku, je toto predstavenie považované za odohraté a nárok na žiadnu kompenzáciu nevzniká. Pokiaľ sa odohrá menej ako 60 minút z predstavenia, vzniká nárok na vrátenie vstupného. Vstupenky sa vracajú na mieste, kde boli zakúpené. Usporiadateľ si ďalej vyhradzuje právo predstavenie na 15 - 20 minút prerušiť a následne v ňom znovu pokračovať.
 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]