magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

SEPTEMBER V HOTELI OZÓN
@ Kultúra -> Výtvarné umenie      Sep 19 2011 - 10:39 GMT

Výstavu Esther Mañas a Arasha Mooriho „SEPTEMBER V HOTELI OZÓN“ si možno pozrieť  v novom priestore pre vizuálne umenie v skleníkoch Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLaF) na Komenského ulici 73 v Košiciach. Atmosférická výstava plná kinematografických odkazov španielsko-britskej umeleckej dvojice vznikla konkrétne pre túto budovu počas mesačného rezidenčného pobytu v Košiciach, v rámci projektu Košice A.I.R. a  bude otvorená do nedele, 2.októbra (v streda a sobotu 12.00 – 20.00, štvrtok a nedeľu 15.00 – 19.00. ) Srdečne pozývame širokú aj odbornú verejnosť. 

Esther Mañas (ES) a Arash Moori (GB) pracujú s architektonickými prvkami konkrétnych priestorov, z ktorých tvoria priestorovo-zvukové inštalácie, prostredníctvom ktorých vytvárajú silné, absorbujúce prostredia. „SEPTEMBER V HOTELI OZÓN“ voľne vychádza z rôznych príbehov a asociácií týkajúcich sa budovy, v ktorej sa odohráva a ktoré kolážovito spája s rôznymi fiktívnymi a vyfabulovanými prvkami. Priestor, ktorý takto animujú, sám vytvára svoj soundtrack a dej zo svojích sutín a stáva sa miestom, v ktorom sa vynárajú nové interpretácie. 

O diele, ktoré vytvorili v Košiciach, E. Mañas a A. Moori povedali: „Keďže práce, ktoré tvoríme sú vždy úzko späté s priestormi, v ktorých sa nachádzame, aj „SEPTEMBER V HOTELI OZÓN“ odráža náš pobyt v Košiciach mnohými priamymi a nepriamymi spôsobmi – počnúc použitím materiálov a vecí, ktoré sme nachádzali po meste a v budove až po témy, ktorých sa dielo dotýka. „SEPTEMBER V HOTELI OZÓN“ je kolážou vytvorenou z rôzných príbehov z minulosti budovy, v ktorej sme tvorili, prvkov, ktoré sme si vymysleli a vecí, ktoré sme tu našli.“ 

Esther Mañas a Arash Moori v súčasnosti žijú a pracujú v Madride. Ich predchádzajúcou výstavou bola inštalácia v rámci cyklu „Implicit Sound Cycle“ v Joan Miró Foundation v Barcelone. Ich nasledujúca výstava bude v rámci ‘Experimental Station,’ výstavy zameranej na križovatky medzi umením a vedou, v Laboral Centro de Arte y Creación Industrial, Gijon, Španielsko. 

„Je pre nás vždy veľkým prínosom môcť pracovať v novom prostredí a rezidencia v Košiciach nám ponúkla práve toto. Čo je však najdôležitejšie, umožnila nám vytvoriť nové dielo,“ povedali Mañas a Moori. Ich rezidenčný pobyt v Košiciach umožnil projekt Košice A.I.R. (Košice Artist in Residence) - Košickí umelci na rezidenciách, ktorý manažuje Ludwig Henne z Nadácie Roberta Boscha a finančná podpora Ministerstva kultúry SR. Košice A.I.R. je medzinárodný umelecký pobytový program, ktorý prináša zahraničných umelcov do Košíc a košických do zahraničia. 
 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]