magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Dni českej kultúry 22.9. – 27.10.2011 – 18. ročník
@ Kultúra -> Podujatia      Sep 30 2011 - 08:26 GMT

Český spolok v Košiciach a České centrum v Bratislave v spolupráci s agentúrou Staff pripravili v tomto roku už 18. ročník jediného festivalu českej kultúry na Slovensku.  

Pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja Zdenka Trebuľu a primátora mesta Košice Richarda Rašiho, za finančného prispenia Úradu vlády SR- programu Kultúra národnostných menšín 2011, Ministerstva zahraničných vecí ČR, Košického samosprávneho kraja a mesta Košice predstavia kultúrnej verejnosti v Košiciach a ďalších mestách východného Slovenska od 24. septembra do 27. októbra 2011 spolu 31 programov - výstav, koncertov, literárnych podujatí a tiež tradičné Dni českého filmu.  
Program festivalu pamätá i na deti, organizátori pre nich pripravili čarovnú výstavu ilustrácií detských kníh českého maliara Jana Černého i autorské čítanie z pripravovanej knihy spisovateľa Marrtina Vopěnku Spící město. Čítať sa bude nielen v Košiciach, ale tiež v Trebišove, Michalovciach, Rožňave, Starej ¼ubovni a Spišskej Novej Vsi. Milovníkov hudby poteší 5 koncertov Československého komorního dua / Čech Pavel Burdych- husle a rodáčka z východného Slovenska Zuzana Bérešová - klavír/. Podobne česko-slovenské zloženie má tiež Duo Teres / Tomáš Honěk - gitara a Lucia Kopsová - husle/, ktoré vystúpia v Košiciach a Kežmarku.  
Otváraciemu koncertu festivalu v podaní komorného tělesa Virtuosi Quartet 28. septembra bude predchádzať bohoslužba na počesť hlavného českého patróna sv. Václava, v priebehu ktorej posvätia jeho sošku ako patróna pre Čechov v Košiciach a na východe Slovenska.  

Záverečný  koncert Štátnej filharmónie v Košiciach pod taktovkou Zbyňka Mullera bude venovaný 170. výročiu narodenia Antonína Dvoøáka. Výstavy predstavia umenie českých fotografov - Jana Reicha, Darii Klimentovej i Petra Našica, ale tiež obrazovú tvorbu bøeclavského maliara Antonína Vojteka a jeho výstavu Putování krajinou - obrazy z Pálavy. Obrazy budú vystavené v Košiciach i v Michalovciach, fotografie okrem Košíc tiež v Prešove. Dve z výstav majú tému architektúra. Tá prvá je architektúra Baťovho Zlína v rokoch 1910 - 1960 pod názvom Fenomén Baťa, druhá je o diele českých architektov na východnom Slovensku a je z fondov Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach. 

Každoročný bohatý program je možné zostaviť vďaka množstvu spolupracujúcich kultúrnych inštitúcií v Košiciach a iných mestách východného Slovenska, tak je tomu tiež v tomto roku. Organizátori srdečne pozývajú všetkých millovníkov českej kultúry.  
MUDr. Dagmar Takácsová, Český spolok v Košiciach

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]