magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Fenomén Baťa a architektúra
@ Kultúra -> Výstavy      Oct 05 2011 - 10:07 GMT

Výstava v Slovenskom technickom múzeu prezentuje významnú etapu československých medzivojnových dejín a unikátny produkt baťovského podnikateľského boomu - Zlín. Baťovo mesto ukazuje ako ojedinelý typ moderného urbanizmu a prísne štandardizovanej architektúry, dômyselný architektonický komplex so systémom sociálnej a zdravotnej starostlivosti, ponukou v oblasti kultúry, vzdelávania a služieb, ktorý zásadným spôsobom ovplyvnil rozvoj regiónu a prekročil hranice vlasti. Výstava sa koná v rámci Dní Českej kultúry 2011. Vernisáž sa uskutoční 6. 10. o 17.00. a výstava potrvá do 15.11.2011.

Premena 3-tisícového mestečka z počiatku 20. storočia na aglomerát s unikátnou konštruktivistickou architektúrou a s 43 500 obyvateľmi bola výsledkom racionálnych úvah podnikateľa Zlín sa spolu s mestami Brno, Praha a Hradec Králové stal významným centrom modernej architektúry a jediným dôsledne budovaným funkcionalistickým mestom v Európe. Rozvíjal sa tempom, aké v našej republike v takom krátkom čase žiadne iné nedosiahlo. Vzniklo ojedinelé, štýlovo jednotné mesto s unikátnym konštruktivizmom stavieb a života.

Usporiadatelia: Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíne, p.o., České centrum v Bratislave, Český spolek Košice a Slovenské technické múzeum. .

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]