magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Divadlo NA PERÓNE na francúzskom festivale
@ Kultúra -> Divadlo      Oct 13 2011 - 10:11 GMT

Košické nezávislé Divadlo NA PERÓNE vystúpi na prestížnom divadelnom festivale SMALL IS BEAUTIFUL vo francúzskom mestečku Aubagne pri Marseille 14. a 15. októbra o 20:30 na trhovisku v meste Aubagne /FR/.

Košické nezávislé divadlo NA PERÓNE pokračuje úspechmi vo Francúzsku. Pred pár dňami vystúpili so svojím predstavením v rámci urbánneho umeleckého rituálu Sirènes Et Midi Net pred Operou v Marseille a teraz predstavia premiéru svojho predstavenia na prestížnom divadelnom festivale Small Is Beautiful vo francúzskom mestečku Aubagne, ktoré sa nachádza pri Marseille.

Small Is Beautiful je divadelný festival, ktorý organizuje národné centrum pre umeleckú tvorbu vo verejnom priestore Lieux Publics. Tento rok prebieha už jeho piaty ročník a to konkrétne od 5.-16. októbra 2011. Festival sa koná výhradne vo verejnom priestore v mestách Marseille, Martigues a Aubagne. Práve v mestečku Aubagne sa predstaví aj nezávislé divadlo z Košíc NA PERÓNE. Spoločne s tímom z francúzského Lyonu Là Hors De odpremiérujú predstavenie v rámci projektu Step By Step 3. Premiéra sa koná 14. ale aj 15. októbra na veľkom priestrannom trhovisku v spomínanom mestečku.
Predstavenie v rámci projektu Step By Step 3 vznikalo na rezidencii počas niekoľkých týždňov priamo vo Francúzsku spoločne s tímom z Là Hors De. Hlavnou inšpiráciou pre toto performance bol americký spisovateľ Varian Fry, ktorý pomohol zachrániť pred nacistami vyše 4000 židovských intelektuálov a umelcov. Táto inšpirácia umožňuje naplno vyjadriť témy exilu, identity a Európy, ktorým sa NA PERÓNE venujú už niekoľko rokov.
STEP BY STEP 3 predstavuje tretí „krok" projektu Step By Step, ktorého realizácia sa začala v roku 2009 a ktorý spája dve nezávislé divadelné tímy zo Slovenska a Francúzska (Na Peróne a Là Hors De). Projekt sa skladá z piatich „krokov", pričom každý „krok" predstavuje nezávislé divadelné predstavenie s konkrétnou témou. Finálne štádium projektu je naplánované na rok 2013, keď sa Košice a Marseille stanú Európskymi hlavnými mestami kultúry.
Projekt bol podporený MKSR a Košice 2013.

Info:
Festival SMALL IS BEAUTIFUL: http://www.lieuxpublics.fr/index.php?rub_id=37
Umelecký kolektív NA PERÓNE /SK/ www.naperone.sk
Umelecký kolektív Là Hors De /FR/ www.lahorsde.com
Centre national de création Lieux Publics www.lieuxpublics.com
Réžia: Nathalie Veuillet /FR/
Zvuk: Wilfrid Haberey /FR/
Scénografia: Vincent Loubert /FR/
Performeri účinkujúci vo viacerých jazykoch: Peter Kočiš /SK/, Simon Marozzi /GB/, Arben Bajraktaraj /KOS/, Zuzana Psotková /SK/, Jana Varhalíková /SK/, Jana Wernerová /SK/

Zdroj: Divadlo NA PERÓNE

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]