magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na prehliadkovú trasu a do zmodernizovanej pamätnej izby
@ Kultúra -> Podujatia      Oct 21 2011 - 09:33 GMT

Košice 2013, n.o. pripravila na sobotu, 22.októbra pre verejnosť bezplatnú prehliadku mesta Po stopách Sándora Máraiho v slovenčine a maďarčine. Súčasťou prehliadky bude návšteva zmodernizovanej pamätnej izby Sándora Máraiho na Mäsiarskej ul. 35 v Košiciach.

Začiatok pamätnej trasy bude na Hlavnej ul. 59 pred Historickou radnicou (Návštevnícke centrum mesta Košice) o 9:00, 11:00, 13:00 a 15:00 hod. Dåžka prehliadky je 120 min. a návštevníci sa dostanú aj do vynovených priestorov pamätnej izby. Mapa na recyklovanom papieri a brožúra v štyroch jazykových mutáciách (angličtina, maďarčina, nemčina a slovenčina), bude dostupná v Košiciach v Návštevníckom centre mesta Košice, na Hlavnej ulici 59. Informácie o trase, sprievodcovských službách a pamätnej izbe návštevníci získajú na tel. čísle + 421 55 625 88 88, prípadne na [email protected] alebo na www.visitkosice.eu. V Budapešti bude mapa dostupná u partnera projektu v Literárnom múzeu Sándora Petõfiho.

Pamätná izba Sándora Máraiho


Na Mäsiarskej ul. 35 v Košiciach sa môžu návštevníci tešiť na múzeum 21. storočia, pamätná izba prešla revitalizáciou, výsledkom ktorej je moderný dizajn a riešenie. Autorom návrhu a realizácie je španielsky architekt César Fernandez Bravo z architektonického štúdia Servac so sídlom v Madride. Návštevníkov čaká hneď niekoľko noviniek. „Film Proti vetru bude premietaný na interaktívnom paneli, na ktorom si návštevník zvolí jazyk a konkrétnu kapitolu z filmu. Prezentácia prevedie diváka po svete, kde S. Márai pôsobil. V budúcnosti pribudnú aj záznamy dramatizácií jeho diel. Spestrením sú aj niekoľkominútové úryvky z jeho diel nahovorené hercami v štyroch jazykoch, ktoré si môžu návštevníci vypočuť z nainštalovaných slúchadiel. Vo filme a v prezentácii v Pamätnej izbe sú použité aj citácie z diel, ktoré zatiaľ v slovenčine nevyšli, " spresnila F. Ondová Reiter.

O projekte KULTOUR

V rámci operačného programu Cezhraničná spolupráca Maďarská republika - Slovenská republika 2007 - 2013 nezisková organizácia Košice 2013 v spolupráci s Literárnym múzeom Sándora Petõfiho v Budapešti slávnostne odštartovala 24. januára 2011 projekt s názvom: „Vytvorenie a propagácia spoločného produktu kultúrneho turizmu na tému Sándor Márai" (KULTOUR). Mesto Košice chce prostredníctvom tohto projektu priblížiť Sándora Máraiho, rodáka z Košíc, návštevníkom a obyvateľom mesta. Projekt bol podporený Európskym fondom regionálneho rozvoja a štátnymi rozpočtami Slovenskej a Maďarskej republiky v rámci Operačného programu cezhraničnej spolupráce HU-SK 2007 - 2013 v celkovej hodnote 154 tisíc EUR.

Zdroj http://www.kosice2013.sk/sk/clanok/pozyvame-na-prehliadkovu-trasu-a-do-zmodernizovanej-pamatnej-izby

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]