magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Kríže Košíc a okolia – netradičný pohľad na históriu regiónu
@ Kultúra -> Literatúra      Dec 11 2002 - 11:03 GMT
Záujem ochranárov historických pamiatok sa zvyčajne sústreďuje na väčšie stavby, v ktorých sa odráža architektonický punc doby ich vzniku a snaha o ich zachovanie si vyžaduje veľa starostlivosti. Existujú však aj iné pamätníky starších časov, ktoré doposiaľ neboli systematicky spracované, ich história ostávala neznáma. Medzi ne patria aj kríže, ktorým sa venuje nová kniha s názvom Kríže Košíc a okolia.

Autorka textovej časti knihy je Klaudia Buganová, etnografička Východoslovenského múzea, ktorá sa mapovaniu krížov a ich histórii venuje asi desať rokov. Fotograficky dielo doplnil Marián Šangala, nadšený fotograf a turista, ktorý sa fotografickému mapovaniu krížov nezávisle venuje niekoľko rokov. Potom ako sa spoznali, začali systematicky pracovať na knihe, ktorá dozaista výrazne obohatí bibliografické zbierky venované tomuto regiónu.

Slávnostná prezentácia knihy sa nezaobišla bez prítomnosti zástupcov cirkví, ktoré knihu podporili. Vydať takéto špecifické dielo si vyžaduje aj finančnú podporu, ktorej sa dostalo najmä vďaka Karpatskej nadácii.

Reprezentatívna publikácia vo formáte A4 na kriedovom papieri a dobrou grafikou i veľkými fotografiami sa venuje vzniku a pôvodu krížov, ich nápisom, prejavmi úcty zo strany blízko žijúcich obyvateľov, ale aj ich histórii – príbehom, na základe ktorých boli postavené.

Dominantnú časť diela tvorí fotografický katalóg so 708 krížmi, ku každému autorka udala jeho miesto postavenia, popis a nápisy.

Kniha sa dostala aj do predajnej siete, je možné, že len na krátky čas, pretože zberateľov literatúry mapujúcej Košice a ich priľahlý región je dosť.

Tí, ktorí majú záujem o väčšie množstvo informácií o histórii Košíc a okolia však nemusia byť odkázaní na behanie po kníhkupectvách a antikvariátoch. Literatúra tohoto druhu je zhromaždená aj v Študovni regionálnej literatúry Verejnej knižnice Jána Bocatia na Hlavnej 48, kde si v pokojnom prostredí môžete naštudovať potrebné informácie.

sivo   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]