magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V knižnici u Bocatia naozaj bohatá ponuka
@ Kultúra -> Podujatia      Oct 24 2011 - 10:01 GMT

Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach na Hviezdoslavovej 5 otvorí v nevýpožičný deň, utorok 25.10.2011, mimoriadne svoje dvere nielen čitateľom, ale aj širokej verejnosti, aby jej ponúkla bohatý program. Vybrať si môžu všetky vekové kategórie, podľa toho, či sa chcú vzdelávať, zabávať alebo len tak, pookriať na duši. Na svoje si môžu prísť všetky vekové kategórie.

Kto sa chce dozvedieť, čo sa vydáva a číta vo Francúzsku, tomu je určené Rendez-vous s francúzskou literatúrou. Účastníci sa zoznámia so zaujímavými prekladmi beletrie do slovenčiny, ktoré budú odporúčať renomované slovenské prekladateľky. Dozvieme sa, že Paríž prežíva svoje posledné dni, i to, kto sa skrýva za identitou slávneho spisovateľa, aký bol posledným milencom Marguerity Durasovej, precítime tragický osud matky po únose dieťaťa, zažijeme pár gramov pohody s Annou Gavaldou...

Zlatým klincom doobedňajšieho programu bude stretnutie s francúzskou spisovateľkou Anne Delaflotte Mehdevi. Jej kniha, ktorá v slovenskom preklade vyšla pod názvom Knihárka z Bergeracu, zaznamenala vo Francúzsku veľký úspech. Knihovníci, študenti a čitatelia budú sa môcť o jej tvorbe dozvedieť viac nielen počas prezentácie knihy ale i v diskusii. Možno pri tom zaznejú i verše Cyrana ktorými je kniha popretkávaná.


Papier, látka, nožnice je názov výstavy, ktorú knižnica pripravila v spolupráci s Českým spolkom v Košiciach a Českým centrom v Bratislave. Predstaví sa na nej tvorba manželov Čepkovcov. Návštevník si môže popásť zrak na artefaktoch, ktoré šikovné ruky umelca vytvorili z jednoduchého materiálu, akým je papier a látka. Vernisáž sa uskutoční o 16:00 hod.

V podvečer o 17:00 hod. sa počas svojej literárnej cesty po Slovensku zastavia v knižnici štyria známi spisovatelia - Gustáv Murín, Jozef Banáš, Rasťo Piško a Vladimíra Komorovská. Títo členovia PEN- klubu, ktorých knihy zaznamenali veľký čitateľský úspech, sú zárukou toho, že to bude nielen zaujímavé literárne rozprávanie, ale aj zábava. Predstavia sa i košickí autori Dalimír Stano a Martin Vlado.

Počas dňa bude v knižnici prebiehať aj špecifické vzdelávanie.Nezabudli sme ani na deti. Aj keď sa bude rozprávať o Levovi, báť sa určite netreba. V rámci projektu Už viem, kde mám ísť je pripravená v spolupráci s pedagógmi ZUŠ tvorivá dielňa Bájky o levovi na námet Ezopových bájok. V jej rámci deti čiastočne zrealizujú spevohru slovenského hudobného skladateľa a pedagóga Juraja Hatríka. Jeho novátorskú pedagogickú koncepciu veľmi úspešne rozvíja žiačka a dlhoročná spolupracovníčka doc. Tatiana Pirníková, PhD., ktorú ako renomovanú lektorku privítame i v našej knižnici.

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]