magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Festival otvorených dialógov – REFRESH +89
@ Kultúra -> Podujatia      Nov 10 2011 - 07:46 GMT

Sme viac než len festival. Týmto výrokom predstavil svoj program unikátny Festival otvorených dialógov – REFRESH +89, ktorý potrvá od 15. do 19. novembra v Košiciach. Výber umeleckého programu, ale aj jeho občiansko-spoločenskej línie bol podriadený nielen myšlienke oživiť hodnoty a odkaz Novembra 1989 pre dnešných mladých, ale predovšetkým zdôrazniť potrebu spoločenského „refreshu“. Spolupodieľať sa budú mená ako Fedor Gál, The Uniques, ale aj zahraniční hostia, ako napríklad britská kapela We Have Band, či Slagsmålsklubben zo Švédska a mnoho ďalších. 

Jedinečnosť projektu spočíva v reflexii historických a ilustrácie možných budúcich udalostí využitím súčasného umenia a kultúry, ale taktiež aj v jeho primárnom zameraní pre mladých ľudí. Koncept, ale aj unikátnosť projektu približuje jeho manažér, Anton Spišák: „Prioritne chceme festivalom poskytnúť mladému človeku priestor na rozvoj jeho slobodného a otvoreného myslenia. Najzložitejšou, ale súčasne najhodnotnejšou cestou – vytvorením dialógu. Dialógu mladého človeka a súčasného umenia, ale aj občana a verejného priestoru, taktiež spoločenského dialógu, ktorý ma viac edukatívny charakter.“

Súčasné umenie, ktoré je často otvorené a predstavuje slobodu myslenia a vyjadrenia, využije festival na vytvorenie dialógu medzi ním samotným a mladým človekom. Podarí sa to napríklad divadelnými hrami Posledná historická úloha mladej generácie od Jána Šimku, či predstavením Havel píše Husákovi brnenského divadla Feste. Priestor dostal aj mladý režisér Stano Bilý, ktorý svoju hru PUT BACK špeciálne inscenoval pre tento festival. Kvalitné obsadenie má však aj filmová sekcia s viac než 6 filmovými predstaveniami a festival nezabudol ani na hudobné lahôdky, ako napríklad londýnske trio WE HAVE BAND so svojimi nákazlivými melódiami, či nevysloviteľní Švédi SLAGSMÅLSKLUBBEN, ktorých nevysloviteľné sú aj pocity z ich excentrickej hudby. Festival nezabudne predstaviť ani slovenských THE UNIQUES, maďarských VOLKOVA SISTERS, či Američanov XENO & OAKLANDER. Celkovú mozaiku festivalu doplnia diskusie, happeningy, prednášky, ale aj výstavy, z ktorých za spomenutie určite stojí výstava diel vo verejnom priestore RE-PUBLIC SPACE.

Festival bude prebiehať na rôznych miestach v Košiciach, napríklad Východoslovenskej galérii, kine Biograf, Tabačke, Bábkovom divadle, ale aj Historickej radnici. Otvorenie festivalu však prebehne v sále Štátnej vedeckej knižnice na Pribinovej ul. 1 v Košiciach v utorok, 15.11. o 18.00 hod., kde priestor dostanú aj médiá.“ upresnil Anton Spišák.

Predpredaj  celofestivalových vstupeniek, ktorých počet je obmedzený, prebehne online na webe www.refresh89.sk od utorka do 14.11. v cene 17 EUR pre dospelých a 13 EUR za študentský lístok.

Detailný program festivalu nájdete na internetovej stránke www.refresh89.sk a príslušných sociálnych sieťach.

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]