magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Potkaniar v rámci Noci divadiel
@ Kultúra -> Podujatia      Nov 18 2011 - 09:19 GMT

Potkaniar je unikátne bábkové predstavenie podľa nemeckej legendy a poémy Mariny Cvetajevovej. pre divákov od 12 rokov a dospelých zaradilo do repertoáru Bábkové divadlo.

Píše sa rok 1284 a mesto Hameln je úplne zamorené potkanmi. Do mesta prichádza neznámy muž, ktorý tvrdí, že je potkaniar a sľubuje mešťanom, že vyrieši ich problém s potkanmi a oni mu za to sľubujú tučnú odmenu. Neznámy muž súhlasí a zahrá na svojej píšťalke. Jej melódia odvádza potkany až do rieky Vezera, kde sa utopia. Napriek úspechu meštania porušia svoj sľub a odmietajú mu zaplatiť za vykonanú prácu. Zlostný potkaniar odchádza, aby sa o nejaký čas neskôr vrátil a pomstil sa.

Je 26. júna 1284, takmer všetci hamelnčania sú v kostole a potkaniar sa vracia, aby znova vylúdil svoju melódiu. Avšak tentoraz melódiu jeho píštalky nasledujú hamelnské deti. Stotridsať chlapcov a dievčat odvádza potkaniar z mesta. Tu sa ale rôzne verzie príbehu líšia: podľa jednej potkaniar vlákal všetky deti do jaskyne, z ktorej už nikdy nikto nevyšiel, iná hovorí o chromom dieťati, ktoré zostalo pozadu a tak mohlo všetko povedať dospelým z Hamelnu, ďalšia verzia tvrdí, že potkaniar utopil deti vo Vezere rovnako ako predtým potkany a ďalšia zasa, že deti vrátil, až keď mu mešťania zaplatili.

Už po stáročia sa o tejto legende vedú výskumy, avšak zostali len dohady a hypotézy a nikdy sa nezistilo, čo presne sa v Hamelne stalo.

Poéma M. Cvetajevovej i scenár O. Žiugždu sú farbisté, plné symbolických obrazov, čo ich robí príťažlivé pre súčasné bábkové divadlá. A z týchto dôvodov po scenári siahlo aj košické bábkové divadlo. Incenácia je zaujímavá pre široký okruh divákov, pretože rozprávkový základ tohto filozoficko – poetického diela je zrozumiteľný dospelým i deťom.

Najbližšie Potkaniara uvedú v rámci  Noci divadiel 19.11.2011 . Po predstavení  budú pokračovať animáciou rôznych druhov bábok, improvizačnými výstupmi hercov s divákmi, fotografovaním sa s hercami v kostýmoch a prehliadkou zákulisia a pre divákov netradičných priestorov divadla v nezvyčajnom čase.
Pozor! Kapacita sály je obmedzená. Po naplnení kapacity nebude, bohužiaľ, možné vpustiť do sály ďalších divákov

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]