magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Historickej radnici chasidské piesne
@ Kultúra -> Koncerty      Nov 21 2011 - 09:18 GMT

Chasidské piesne vás chytia za srdce. Sú staré i nové, veselé i smutné, so slovami i bez slov, nabité silnými emóciami. Košičanom ich predstaví ojedinelé zoskupenie 23. novembra o 19.00 v Historickej radnici. Emóciami nabitú chasidskú hudbu predstavia hudobníci v zložení: bratislavský rabín Baruch Myers (klavír, spev), hudobníci Jozef Lupták (violončelo), Boris Lenko (akordeón) a Miloš Valent (husle, viola).

V chasidskej hudbe patrí dôležité miesto melódiám bez slov, pretože chasidské učenie tvrdí, že slová obmedzujú duchovné vyjadrovanie sa a že melódie bez slov môžu dosiahnuť duchovnú úroveň, ktorá je pre melódie s textom nedosiahnuteľná. Mnohé z týchto melódií budú súčasťou koncertu. Existujú však aj piesne s textami, ktoré pochádzajú z príbehov či žalmov.
 „Piesne zohrávajú v chasidskom živote významnú rolu. Nikdy som sa nevzdal nádeje, že aspoň niečo z ich autentického ducha by sa dalo predniesť ľudom, ktorí by sa skôr ocitli v koncertnej miestnosti než v chasidskom zhromaždení," Rabín Baruch Myers, iniciátor projektu a jeden z interpretov)

Chasidské piesne debutovali na festivale komornej hudby Konvergencie v Bratislave v roku 2008 a tento krát sa predstavia v Košiciach a Nitre ( Záštitu nad koncertom prevzala Jeho Excelencia Alexander Ben-Zvi, veľvyslanec Izraela na Slovensku.
Vstupenky na košický koncert v cene 10€/6€ sú k dispozícii na týchto miestach:  Čajovňa AMANA, Alžbetina 55 a Návštevnícke centrum Košice, Hlavná 59. 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]