magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Ján Sudzina: Kreativita je pri projekte Košice EHMK 2013 dôležitejšia ako jednorázová návštevnosť
@ Kultúra -> Podujatia      Nov 23 2011 - 10:52 GMT

Program v rámci projektu Košice- Európske hlavné mesto kultúry 2013 musí byť multikultúrny a multigeneračný. Transformácia infraštruktúry a vytvorenie priestoru pre kreativitu sú zároveň z dlhodobého hľadiska dôležitejšia ako jednorazová návštevnosť, uviedol v rozhovore pre EurActiv riaditeľ EHMK 2013 Ján Sudzina.

Ako pokračujú prípravy ohľadom EHMK? Stíhate podľa plánu?

Prípravy sú aj napriek zdanlivému tichu v plnom prúde. Vzhľadom na to, že investičná časť projektu je administratívne veľmi náročná, vyžaduje si svoj čas a sústredenie. Nezriedka sa stáva, že projektová dokumentácia a k nej príslušné povolenia a doložky siahajú súhrnne do výšky dvoch metrov.
Čo sa týka programu na roky 2012 a 2013, tak na ňom pracuje umelecký riaditeľ Vladimír Beskid so svojimi kolegami, ktorí sú zodpovední za program. Ten však nechceme prezrádzať dopredu.

Košice 2013 n.o. už mali troch umeleckých riaditeľov. Čím to je? Nepôsobí to negatívne na verejnosť?

Dôležité je nájsť správnu osobu. A tú sa nám v osobe pána Beskida nájsť podarilo.

Aké akcie plánujete v najbližšej dobe?

Aj napriek tomu, že sa budova Kasárne/Kulturpark začína rekonštruovať, program sa pripravuje aj naďalej. V najbližšej dobe to bude festival venovaný odkazu 17. novembra s názvom Refresh 89. Verejnosť si bude môcť pozrieť dokumentárne filmy venované udalostiam Nežnej revolúcie, a taktiež bude mať možnosť navštíviť niekoľko výstav fotografií. Ani pred Vianocami nebudeme oddychovať. Pripravujeme program, ktorým chceme na uliciach spríjemniť ľuďom nakupovanie darčekov. Viac tu>

Čo si sľubujete od projektu EHMK? Vyššiu návštevnosť? Vyššie investície? Darí sa vám to zatiaľ napåňať?

Transformácia infraštruktúry a vytvorenie priestoru pre kreativitu je z dlhodobého hľadiska dôležitejšia ako jednorazová návštevnosť. Kladieme dôraz na to, aby sme vytvorili program, ktorý bude pútať širokú verejnosť.

V médiách sa vyskytli správy o určitých „treniciach“ ohľadom smerovania projektu a pre niektorých bol príliš „alternatívny“. Čo Vy na to?

Pri každom väčšom projekte dochádza k istým napätiam a rôznym pohľadom na realizáciu kultúrnych aktivít. V každom prípade jedným z hlavných smerov proframu Interface je prezentácia a propagácia súčasnej kultúry nie len v Košiciach ale aj v celom regióne.

Viac tu Zdroj: http://www.euractiv.sk/regionalny-rozvoj/interview/kreativita--je-pri-projekte-kosice-ehmk-2013-dolezitejsia-ako-jednorazova-navstevnost-018143

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]