magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košická Tour: Coddington, Banáš, Karika, Piško
@ Kultúra -> Literatúra      Dec 01 2011 - 15:18 GMT

Štvoricu spisovateľov: Andreu Coddington, Jozefa Banáša, Jozefa Kariku a Rasťa Pišku spája okrem iného vydavateľstvo IKAR  i vďaka nemu sa s týmito  autormi môžeme stretnúť 1. decembra v troch košických kníhkupectvách  Panta Rhei na autogramiáde.  O 15.00 hodine v Auparku na Námestí osloboditeľov, o 16.00 h – v Paláci kníh na Hlavnej 72 a o 17.00 h – v kníhkupectve  v nákupnom centre Optima na Moldavskej.  Jozef Banáš, prozaik, dramatik a diplomat po čiateľsky úspešných tituloch Idioti v politike, Zóna nadšenia, Zastavte Dubčeka!, Kód 9, vyšiela autorovi v októbri Sezóna potkanov, kde odhaľuje špinavé a šokujúce zákulisie nielen v politike.  Nepriateľ štátu je najnovšia kniha spisovateľa Jozefa Kariku. Je to znovu  kniha o nebezpečných témach - voľné pokračovanie románov V tieni mafie a Čas dravcov! Rasťo Piško ponúkne svoju knihu Bohémska kolonáda, ktorá voľne nadväzuje na jeho vlaňajší debut Hačava.  A. Coddington predstaví Košičanom knihu Cudzia krv.

Sezóna potkanov, Cudzia krv, Nepriateľ  štátu a Bohémska kolonáda sú názvy najnovších literárnych diel v súčasnosti jednych z  najúspešnejších autorov vydavateľstva Ikar:  Jozefa Banáša, Andrey Coddington, Jozefa Kariku a  Rasťa Piška.Traja z vyššie spomínaných spisovateľov sú nominovaní na ocenenie Zlatá, resp. Platinová kniha 2011 za predaj viac než 15 resp. 25 tisíc výtlačkov, čo im prináša prívlastok autor/ka   bestsellerov.

Pár slov o autoroch:

Jozef Banáš - SEZÓNA POTKANOV

Po mimoriadne úspešných tituloch Idioti v politike, Zóna nadšenia, Zastavte Dubčeka!, Kód 9, vyšiel Jozefovi Banášovi v októbri strhujúci príbeh Sezóna potkanov.  Ide v ňom o šokujúce odhalenie špinavostí nielen v politike.

Samotný  autor o Sezóne potkanov napísal: „Nikto nemá právo súdiť svojho blížneho, kým nekráčal v jeho šľapajách. Ani spisovateľ. Ten však má právo, priam povinnosť, pravdu, pokiaľ ju vie, vyrozprávať. Aby sa nezabudlo. Aby o niekoľko rokov neboli slušnými niekdajší podvodníci, a z niekdajších slušných urobia podvodníkov. Preto som napísal túto knihu. Je rekonštrukciou príbehov, ktoré sa stali, a napísaná podľa hrdinov, ktorí naozaj žili, ba niektorí žijú podnes. Hrdinov skutočných a oneskorených.“

Jozef Banáš vyštudoval zahraničný obchod na VŠE v Bratislave, bol topmanažérom, diplomatom a politikom – poslancom NR SR, PZ Rady Európy a ako prvý Slovák v histórii viceprezidentom Parlamentného zhromaždenia NATO. Doteraz napísal päť päť kníh: Idioti v politike (2007, vyšlo v štyroch vydaniach), Zóna nadšenia (2008, kniha roka 2008 v ankete čitateľov Knižná revue), Zastavte Dubčeka! (2009, výročná cena SC PEN), Kód 9 (2010), Sezóna potkanov (2011). Za román Zastavte Dubčeka! je Jozef Banáš nominovaný na ocenenie Zlatá kniha, za román Kód 9 na Platinovú knihu.

Andrea Coddington - CUDZIA KRV

Tak ako dva predchádzajúce tituly autorky aj tento je skutočný príbeh.Cudzia krv je o troch priateľkách, pričom nejde o žiadne známe osobnosti, ale obyčajné ženy. Príbeh zachytáva ich životy od mladého idealistického až po zrelý a ich cestu za sebapoznaním.

Na otázku, či ide o náhodu, alebo je pre ňu zaujímavejšie literárne spracúvať skutočné osudy skutočných ľudí Coddington reagovala: „Mňa láka ´ľudskosť´ a ´skutočnosť´ v každej ich podobe. V jednoduchej, aj komplikovanej, ale takej, ako si ju žijeme.  Neprikrášlenej a nevymyslenej. Každý autor chce predsa svojim dielom niečo povedať. Ja som hlasom osudov iných ľudí a táto poloha je zaväzujúca, ambiciózna, ale pre mňa lákavá.“

                                                                   - 2 - 

Andrea Coddington vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Komenského v Bratislave. Novinárčine sa profesionálne venovala vo viacerých slovenských médiách. V roku 2002 odišla do New Yorku ako zahranično-politická spravodajkyňa a doteraz tam žije. Jej prvý román Mal to byť pekný život vyšiel v roku 2009. Po ňom nasledoval ďalší mimoriadne úspešný titul Židovka (2010),  za ktorý je autorka nominovaná na cenu Platinová kniha  za predaj viac než 25 tisíc výtlačkov.

 

Jozef Karika - NEPRIATE¼ ŠTÁTU

Nepriateľ  štátu je kontroverzná kniha o nebezpečných témach, voľné pokračovanie bestsellerov V tieni mafie a Čas dravcov! Tentokrát sa boj o moc rozohrá na najvyššej štátnej i politickej úrovni.

„Tento román považujem za najkontroverznejší z celej trilógie. Na slovenské pomery možno až príliš otvorene hovorí o skorumpovanosti politických špičiek, okrádaní národa pod pláštikom národovectva, manipulácii s verejnosťou, vzťahoch s Maďarmi, prvom Slovenskom štáte, Hlinkovej garde a ďalších nebezpečných témach,“ hovorí o svojej najnovšej knihe  Jozef Karika. 

Jozef Karika pracoval ako redaktor v televízii. Zameriaval sa najmä na politické a investigatívne reportáže. Debutoval knihou Zóny tieňa (2005), neskôr vydal publikácie Mágia peňazí (2007), KPMPZ (2007) a Brány meonu (2009). V Spojených štátoch vydal súbor esejí pod názvom  Liber 767. V roku 2010 mu vyšla kniha V tieni mafie, ktorá sa stala takmer ihneď bestsellerom nielen na Slovensku, ale aj v Čechách.   Jej voľné pokračovanie – V tieni mafie 2, Čas dravcov (2011) sa tiež zaradilo medzi najpredávanejšie slovenské romány. Za prvú časť trilógie V tieni mafie je nominovaný na cenu Zlatá kniha. 

Rasťo Piško - BOHÉMSKA KOLONÁDA

Autor viacerých úspešných humoristicko-satirických relácií a kabaretov, herec, scenárista, publicista Rasťo Piško napísal už druhý román Bohémska kolonáda, ktorý voľne nadväzuje na jeho  vlaňajší debut Hačava.

Hrdinami románu Bohémska kolonáda je generácia tridsiatnikov, ktorá sa v roku 1989 ocitla na rázcestí. Stratili mladícke ideály, založili si rodiny, začali budovať kariéru. A odrazu prišla zmena, v ktorú už nedúfali, a niektorí si neboli istí, či po nej ešte vôbec túžia...

Piško o svojom románe hovorí: „Napriek dobe, v ktorej sa Bohémska kolonáda odohráva, je to predovšetkým príbeh ľudí, ktorí sa boria so všednými problémami. Lebo tie sa ani po rokoch nezmenili. Dejiny fičia okolo nás, ale na ich pozadí stoja vždy obyčajní ľudia. Zdanlivo bezmenná masa, kvôli ktorej sa tie zmeny robia, a ktorá takmer vždy na ne doplatí.“

Rastislav Piško debutoval románom Hačava (Ikar 2010), s ktorým získal na 30. ročníku Stredoeurópskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy Zlatého gunára v kategórii literárne diela. Úspešne sa  s ním umiestnil aj v čitateľskej ankete Knižnej revue. 

www.bux.sk, www.ikar.sk

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]