magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Koncert pre detskú onkológiu
@ Kultúra -> Koncerty      Dec 06 2011 - 10:00 GMT

V divadelnej sále Cassia Košice (Jumbo centrum) sa 11. decembra 2011 o 17.00 hod. začne Vianočný benefičný koncert seniorského folklórneho klubu Omladina a detského folklórneho súboru Viganček. Benefícia je určená pre Spoločnosť detskej onkológie v Košiciach. Ambíciou folkloristov je však v adventnom čase potešiť aj širokú verejnosť

„Našim hlavným cieľom je z rôznych darov, príspevkov a vstupného vyzbierať finančný dar pre Spoločnosť detskej onkológie v Košiciach a pomôcť tak deťom, ktoré bojujú so zákernou chorobou. V neposlednom rade ich chceme potešiť našim umením a na koncert pozývame súčasných i bývalých pacientov detskej onkológie,“ uviedol predseda organizačného výboru a Imrich Oravec. Ïalším zámerom projektu bolo podľa jeho slov predviesť spoločné vystúpenie folklórnych nadšencov rôznych generácií. „Chceme ukázať ľudové umenie v spoločnom programe detí a seniorského kolektívu a docieliť, aby nielen naši účinkujúci, ale aj mladí v hľadisku, našli motiváciu pokračovať v uchovávaní tradícií a aj takýmto spôsobom sa rozvíjali,“ dodal. Seniori chcú na druhej strane ukázať verejnosti, ako sa dá príjemne aj v neskoršom veku tráviť voľný čas a zároveň pestovať kultúrne dedičstvo predkov. 

Program bude trvať približne 80 minút a vystúpi v ňom 50 detí a 40 seniorov. Predstavia tanečné a zvykoslovné čísla, dievčatá napr. predvedú tance a zvyky viažuce sa k Lucii (13.december) a chlapčenská časť sa bude venovať verbovačkám. Tanečníci oboch vekových kategórií ponúknu prierez folklórom východného Slovenska, konkrétne z oblastí Spiša, Šariša a Zemplína. Záver koncertu sa ponesie v duchu kolied a vinšov. Autorom námetu a producentom koncertu je Imrich Oravec, dlhoročný folklorista,  ktorý bol od roku 1973 členom folklórneho súboru Dargov. Scenár a réžia sú dielom Lenky Adzimovej. Seniorský folklórny klub Omladina pôsobí v Košiciach od roku 2003 a združuje bývalých tanečníkov košických folklórnych súborov. Detský folklórny súbor Viganček si tento rok pripomína 20. výročie založenia.

Záštitu nad Vianočným benefičným koncertom pre Spoločnosť detskej onkológie prevzal Magistrát mesta Košice, pričom snahou organizátorov je, aby bolo toto podujatie zaradené aj do programu Európske hlavné mesto kultúry – Košice 2013.

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]