magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

RADOS Z TVORBY
@ Kultúra -> Výstavy      Dec 14 2011 - 10:57 GMT

Kultúrne centrum KSK pozýva dňa 14. decembra do svojich priestorov na Strojárenskú  3 v Košiciach všetkých milovníkov výtvarného umenia. O 16.30 sa uskutoční vernisáž výstavy poľského autora  Henryka Wichniewicza z Krosna. Výstava sa koná v rámci cezhraničnej spolupráce Kultúrneho centra KSK s Regionálnym centrom kultúr pohraničia v Krosne v rámci 15. Dní poľskej kultúry Košice 2011.

Henryk Wichniewicz oslávil toho roku svoje 60 životné jubileum. Svoje štúdia začal na Strednej ekonomickej škole, pokračoval v Štátnom kultúrno – osvetovom inštitúte v Krosne, neskôr v režisérskej škole pre divadelných inštruktorov v Lodži a Vysokej škole pedagogickej v Rzesowe.

V roku 1973 začal pracovať v Krosnienskom dome kultúry ako divadelný inštruktor. Je tvorcom i režisérom, organizátorom recitačných súťaží, divadelných prehliadok, krosnianskych divadelných stretnutí, festivalu detských divadiel „Pohár smiechu“, ako aj festivalu mládežníckych divadiel „INNY“. Založil a viac rokov úspešne vedie detské divadielko „miNiaTuRa“ a mládežnícke divadlo, ktoré získali ocenenia na mnohých celopoľských festivaloch mládežníckych divadiel.

Druhou záľubou Henryka Wichniewicza je výtvarné umenie. Sám projektuje a realizuje scénografie a výtvarné scény v predstaveniach, ktoré režíruje. V tejto oblasti je samoukom. Obľúbenou témou jeho maliarskych prác je bieščadská príroda. Obrazy prezentované na výstave vznikli v posledných dvoch rokoch a líšia sa od skorších prác. 

Autor o svoje výstave hovorí : „Radosť z tvorby“ – „tak som pomenoval svoju výstavu predstavujúcu súbor cieľavedomo tvorených a vybraných obrazov, ktoré som namaľoval za posledné dva roky. Sú to obrazy nové a je to ich vystavovateľský debut. V určitom zmysle sú súhrnom doterajších maliarskych skúseností, dielňou maliarskeho videnia. V nich sa koncentrujú moje veľmi osobné zážitky, emócie a dojmy. Sú tiež citovým a dojmovým záznamom a maliarskou interpretáciou chvíľ strávených na plenéroch, o.i. v Sanoku, Jasove a Krempnej. Na druhej strane - plenérový priestor, farby, svetlo a široký záber boli silnou inšpiráciou, aby prebleskla tvorivá iskra spôsobujúca, že vznikli takéto obrazy. Prenikanie z jednej strany je pre mňa skutočné ako keď prenikajú a dopåňajú sa  múzy divadla a výtvarného umenia, ale je to tiež prenikanie farieb a foriem, citov a zážitkov, vzájomné prienik živlov, ktoré vnímame v každej chvíli – to všetko nachádza odraz v mojich obrazoch.“
Autor vystavuje svoje práce od roku 1978. Mal niekoľko autorských, ale aj kolektívnych výstav. Za svoju tvorbu získal mnoho ocenení napríklad : Ocenenie  prezidenta mesta Krosno v kultúrnej oblasti – kategória TVORCA, v roku 2009 Z³atá medaila za Dlhoročné pôsobenie v kultúre od prezidenta Poľskej  republiky a v roku 2011 Cena Úradu podkarpatského kraja za celoživotné dielo v oblasti umeleckej  tvorby  a prezentovania kultúry.

Tvorbu Henryka Wichniewicza si všímajú aj inštitúcie a média, o čom svedčia rozhovory v lokálnych aj odborných médiách. Na TVP 3 v Rzeszowe spracovali a odvysielali dokumentárny film o maliarskej a divadelnej tvorbe autora pod názvom ŽIVOT TO JE DIVADLO.Výstavu obrazov si môžu záujemcovia pozrieť počas pracovných dní  v čase  od 9.00 do 17.00 do 20 januára, mimo 23 a 30.12.

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]