magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Prvé tohtoročné Potulky povedú za košickými kinami
@ Kultúra -> Podujatia      Jan 04 2012 - 11:09 GMT

V Košiciach sa premietalo prvýkrát na Slovensku! Vstúpime do bývalého kina Apollo /Elite/, ale aj do Slovanu, Biografu  i do kabínky premietača. Aké boli košické kiná, kým neboli multiplexy? Vstúpite najmenej do 4 kamenných kín, aj keď 2 z nich už neexistujú. Po tradičných kinách budete môcť nahliadnuť aj do zákulisia multikina City Cinemas. TIVOLI, SLOVAN, PARTIZÁN, ELITE, BIORÁDIO, ÚSMEV, DUKLA... a iné kiná mali Košice.

Po potulke možnosť pozrieť sa do kina Družba a na Deň otvorených dverí multikina City Cinemas. Takže či sa to Bratislavčanom páči alebo nie, no na Slovensku sa prvýkrát premietal film v Košiciach. Dokonca sa to stihlo ani nie do roka od prvej platenej projekcie na svete v podaní bratov Lumièrovcov v Paríži. Vtedy sa ešte netušilo, ako film pritiahne milióny a že aj v Košiciach sa časom bude premietať denne, a dokopy aj na 15 miestach. Po niektorých kinách už zostali len fotografie. Uránia, Apollo, Elite či bývalý amfiteáter alebo Záhradné kino.

Na ďalšie kiná sa dá spomínať priamo v ich pôvodných miestnostiach, i keď sa tam už nepremieta. Kino Slovan bolo bolo najväčšou krytou sálou so 734 miestami. Kino Čas či neskoršie kino Partizán či amfiteáter, ktorý sa mohol popýšiť najväčšou premietacou plochou v celom Československu (36 x 15 metrov). Naproti tomu však v Košiciach máme aj minikino Biograf, kam sa vojde najviac 60 ľudí s ponukou kvalitných klubových filmov. Mnohí  ešte poznali posádkové kino Dukla alebo potom Veritas. Aby sme náhodou neochudobnili ani nedávne komerčné kiná, tak si ich tiež vymenujme: Družba, Úsmev, Capitol.


Milan Kolcun sprevádza v sobotu (7. januára) o 10:30, 12:00, 14:00, 15:30 a 17:00 (17:00 dvojjazyčný anglicko-slovenský turnus) a v nedeľu (8. januára) o 12:00, 14:00, 15:30 a 17:00 (17:00 dvojjazyčný španielsko-slovenský turnus).

Zoltán Balassa sprevádza v sobotu po slovensky o 11:00  a po maďarsky o 16:00.

Betka Czimová v nedeľu o 14:30 po slovensky a 16:00 po maďarsky.
VYUŽITE NOVÝ TURNUS V NEDE¼U 12:00.

Začiatok každej potulky je pred Štátnou vedeckou knižnicou (Hlavná 10). Info a predpredaj (1,5 € ): Informačné centrum MiC v OD Dargov, tel.: (055) 16 186, www.potulka.sk. Lístky sa dajú kúpiť aj na začiatku potulky pred Vedeckou knižnicou (Hlavná 10) za 2,99 €.

Koniec potulky v kine Úsmev :). Dåžka potulky 1 hodina a 15 minút.

Pre tých, čo sa radšej prechádzajú v menších skupinkách, odporúčame turnusy v sobotu: 11:00 (Balassa), 17:00 (Kolcun) alebo v nedeľu 14:30 (Czimová) a 17:00 (Kolcun).


Ak Vám vyhovuje rovnako sobota i nedeľa, príďte radšej v sobotu.

Na základe predchádzajúcich skúseností by sme privítali, ak by s deťmi prišli aj rodičia. Pre školské skupiny ponúkame iný termín a za iných podmienok. Voaljte 0905550656.
Koniec potulky po 1hodine a 10 minútach na Kasárenskom námestí.  

Z¼AVY NA LÍSTOK Z POTULIEK (je možné ich kombinovať, lístok je prenosný):

Zľava 2 €  z ceny lístka v Rímskych kúpeľoch v podzemí hotela Bristol na Orlej ulici (z pôvodnej ceny 12 euro) po predložení lístka z potuliek.


 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]