magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Hurra Torpedo rozozvučí kuchynské spotrebiče v košickej Tabačke
@ Kultúra -> Koncerty      Jan 09 2012 - 18:09 GMT

 Košická Tabačka zažije 21. 1. koncert, o ktorom sa bude s najväčšou pravdepodobnosťou ešte dlho hovoriť. V rámci európskeho turné sem zavíta nórske trio Hurra Torpedo, ktoré namiesto bežných hudobných nástrojov používa staré chladničky, sporáky, práčky alebo mikrovlnky.  Ani tí, ktorí sú  skalopevne presvedčení, že už v živote videli a počuli všetko, by si nemali nechať ujsť šialené coververzie Britney Spears alebo Pixies v podaní Hurra Torpedo.Trio performerov v štýlových modrých teplákoch sa do širšieho povedomia dostalo pred piatimi rokmi, keď si milióny ľudí na internete pozreli ich klip s kuchynskou coververziou hitu Total Eclipse Of The Heart. Záznam nórskej televízie urobil z kapely cez noc internetový fenomén.
Vystúpenia Hurra Torpedo sú  úplne nepredvídateľné. Jedno je ale isté – po ich koncerte sa budete na svoje kuchynské spotrebiče pozerať úplne inak ako pred tým.
Partnerom akcie je Asekol SK - organizácia, ktorá zabezpečuje kolektívne nakladanie s elektroodpadom. 

Hurra Torpedo – Symfónia kuchynských spotrebičov

Trio vzniklo na začiatku deväťdesiatych rokov ako súčasť umeleckého kolektívu Duplex s cieľom prehrávať na kuchynských spotrebičoch popové hity 80.rokov. V roku 1995 si vyslúžili pozvánku do nórskej televíznej show Lille lordag (Malá sobota), v ktorej divákom predstavili fantastickú úpravu Total Eclipse Of  The Heart od speváčky Bonnie Tyler pre elektrickú gitaru, sporák, dve práčky a mrazničku. Traja fúzači v spraných teplákových súpravách  s vážnou tvárou na pódiu mučia elektrické spotrebiče do rytmu osemdesiatkového slaďáku, ktorého slová spevák deklamuje s bizarným nórskym prízvukom – a to  je presne materiál, z ktorého sa rodia internetové fenomény. Klip sa začal po sieti šíriť ako lavína a veľmi rýchlo ho videlo milión ľudí.
Hurra Torpedo začali dostávať  ponuky na vystúpenia, skladbu promptne vydali na singli, stali sa súčasťou reklamnej kampane jednej automobilky a dokonca sa mohli vypraviť  na americké turné, kde vznikol aj fiktívny dokument The Crushing Blow.  

V roku 2006 natočili novú platňu Kolossus Of Makedonia na ktorej sa ich kuchynského remixu dočkal i hit Toxic of Briney ale i  klasika Pixies Where Is My Mind. Hurra Torpedo sú projektom, ktorí vtipne atakuje naše predstavy o hudbe a o tom, kde sú jej hranice.

Oslobodzujúca, spontánna energia, s ktorou ničia priamo na pódiu kuchynské spotrebiče a s nimi i popové hity je ironickou pomstou konzumnej kultúre. Predovšetkým  je to aj kráľovská zábava. Dá sa očakávať, že o koncerte v košickom klube Tabačka sa bude hovoriť ešte dlho po jeho skončení.
 
Další informace a audio ukážky :
http://www.hurratorpedo.com
http://www.myspace.com/hurratorpedo

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]