magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Potulky mestom - ČARO FUNKCIONALIZMU( 4. a 5. februára )
@ Kultúra -> Podujatia      Jan 26 2012 - 08:20 GMT

ČARO FUNKCIONALIZMU
Potulky mestom Košice. Elegantný štýl aj bez ozdôb. Košice za 1. československej republiky.
Keď ľudia prvýkrát zbadali domy bez ozdôb, pripadali im nahé. Veď dovtedy každá budova musela mať na sebe aspoň trošku umenia (v podobe štúk, ríms či sôch) nalepeného na fasáde. To sa ale už z Francúzska valil úplne nový štýl - funkcionalizmus. V ňom mohlo prežiť len to, čo malo nejakú funkciu.

Filmy pre pamätníkov by sa dali v 30-tych rokoch pokojne nakrúcať aj v Košiciach. Napríklad na Letnej ulici, kde sú byty bankových úradníkov alebo na Rázusovej ulici, ktorá je prehliadkou funkcionalistických rodinných domov. Priamo na Hlavnej ulici si budúci najväčší výrobca a vývozca topánok na svete Tomáš Baťa dovolil zbúrať grófsky palác a na jeho mieste postaviť svoj funkcionalistický obchodný dom.

Akú krásu môže v sebe skrývať to, čo chce byť najmä funkčné, môžete uvidieť na konkrétnych príkladoch na tematickej prehliadke Čaro funkcionalizmu v Košiciach. Za hodinu stihneme zájsť do niekoľkých exteriérov a interiérov. 

Prezentácia novej knihy o Košiciach: ŠTÝLY KRÁSY V KOŠICIACH - Potulky mestom Košice /4/

Milan Kolcun začína svoje potulky v sobotu (4. februára) o 10:30, 12:00, 14:00, 15:30 a 17:00 (17:00 dvojjazyčný anglicko-slovenský turnus) a v nedeľu (5. februára) o 12:00, 14:00, 15:30 a 17:00 (17:00 dvojjazyčný španielsko-slovenský turnus). Zoltán Balassa sprevádza v sobotu po slovensky o 11:00 a po maďarsky o 16:00. Betka Czimová v nedeľu o 14:30 po slovensky a 16:00 po maďarsky.

Lístky MiC v OD Dargov 1,5 €, počas dňa konania na mieste 2,99 €, deti zdarma.
Viac info na www.potulka.sk

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]