magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Knižnica pre mládež mesta Košice hľadá Kráľa čitateľov
@ Kultúra -> Literatúra      Jan 30 2012 - 10:04 GMT

O titul Kráľa čitateľov 2012 sa začalo súťažiť vo štvrtok 26. januára 2012 v Knižnici pre mládež mesta Košice. V pobočke na Humenskej sa stretlo 35 dievčat a chlapcov z celých Košíc. Boli to žiaci 6. a 7. ročníka základných škôl, aby si preverili svoje vedomosti o knihách a o kultúre a histórii mesta. V náročnom teste obstálo 15 súťažiacich. Ich ďalšou úlohou bude spracovať jednu z troch tém – predstavenie pobočky, ktorú navštevujú, projekt knižnica budúcnosti, alebo predstaviť svoje „naj knihy“  rovesníkom tak, aby si ich chceli prečítať. Kráľa detských čitateľov knižnica vyhlási 29.marca 2012 počas Týždňa slovenských knižníc. Tým sa skončí vláda súčasnej kráľovnej košických detských čitateľov, ktorou je Zuzka Kissová.  

Prvého kráľa detských čitateľov vyhlásili v Knižnici pre mládež mesta Košice ešte v roku 1990 a bol ním v súčasnosti známy novinár Roland Kyška. Po krátkom čase príťažlivý projekt prebrali aj iné knižnice na Slovensku a už niekoľko rokov usporadúvajú aj celoslovenský snem Kráľov detských čitateľov.
Ako si predstavujú  svoje panovanie súťažiaci o kráľovské žezlo? „Aby boli knihy pre každého dostupné, aby starší čitatelia pomáhali mladším, aby sa aj deti v Afrike a iné negramotné deti naučili čítať...“(Klára Bodová–ZŠ Belehradská 21.„Chcela by som byť spravodlivá, požičiavala by som knihy len tým, ktorí by si ich zaslúžili. Nie takým, ktorí by ich poškodili alebo nevrátili…“(Štefánia Hajsáková–ZŠ Park Angelinum 8).  

Beáta Hybáčková
Knižnica pre mládež  mesta Košice

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]