magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Potulkár a spisovateľ M. Kolcun v Artfore
@ Kultúra -> Literatúra      Mar 07 2012 - 10:27 GMT

Vo štvrtok 8.marca o 19. hod v kníhkupectve Artforum na Mlynskej sa môžete strenúť s MILANOM KOLCUNOM košickým spisovateľom a sprievodcom pri príležitosti vydania jeho novej knihy - ŠTÝLY KRÁSY V KOŠICIACH.

Kniha vám ukáže, že v Košiciach máme zastúpené skoro všetky architektonické štýly, a teda nie sme odkázaní na to, aby sme za nimi jazdili do cudzích miest. Poukáže na zvyšky Košíc v románskom slohu, predstaví gotickú nádheru mesta, úchvatnosť renesancie, krásu baroka, strohosť klasicizmu, pôvab pseudoštýlov, čaro moderny i funkcionalizmu. Vypichne najlepšie architektonické a iné diela vytvorené za socializmu a i za posledných 20 rokov. Popritom sa dozvieme kadečo o lifestyle ľudí danej epochy. Text je písaný popularizačným štýlom, ktorý sa odborníkom bude zdať možno až príliš uletený, ale laikom či mladým ľuďom by mohol otvoriť dvere k chápaniu architektúry ako sledu módnych štýlov, ktoré sú podmienené vývojom ľudstva po technologickej, politickej, ekonomickej a estetickej stránke. Fotografie charakteristických detailov i najtypickejších diel budú v podaní známeho fotografa Alexandra Jirouška a Stanislava Jirouška.

V spolupráci so skupinou VIA CASSA o.z. Košice vznikli aj fotografie, ktoré prezentujú Košičana (dokonca toho istého) za rôznych období mesta (13. – 21. storočie). Štýl odievania typický pre dané obdobie harmonizuje s prostredím tej ktorej historickej budovy.

Kniha obsahuje aj krátke trasy, ktoré ukážu, kadiaľ sa vydať po Košiciach, ak chcete vidieť iba jeden typ krásy predstavený tým ktorým architektonickým štýlom. Po knihách Potulky mestom Košice 1 + 2, ktoré prezentovali 130 naj pozoruhodností mesta, vyšla nedávno Košická čítanka ako 3. dielo z radu Potulky mestom Košice. 4. pokračovaním série sú Štýly krásy v Košiciach, ktoré môžu poslúžiť ako easy a veľmi svojvoľný úvod do histórie umenia v Košiciach.


 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]