magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Týždeň slovenských knižníc u Bocatia
@ Kultúra -> Literatúra      Mar 23 2012 - 10:22 GMT

Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach pripravila v rámci Týždňa slovenských knižníc pre svojich čitateľov, ale tiež pre širokú verejnosť množstvo zaujímavých podujatí. Od 26. do 30. marca 2012 sa môžete tešiť na besedy, kvízy, prednášky alebo výstavy. S Týždňom slovenských knižníc sa už tradične spája veľmi obľúbená amnestia na upomienky, ktorá umožní zábudlivcom vrátiť knihy po stanovenom termíne bez peňažných pokút. Spomínaná amnestia sa týka všetkých pobočiek Verejnej knižnice Jána Bocatia a potrvá celý týždeň. Rovnako celý týždeň bude v Centrálnej požičovni /Hviezdoslava ul. 5/ prebiehať výstava zdevastovaných kníh s názvom Kniha ako odpad, ktorej cieľom bude upozorniť na nešetrné zaobchádzanie s nimi.

Týždeň slovenských knižníc otvorí v pondelok 26.3. o 16:30 /Fotogaléria Nova, Hlavná ul. 48/ fotografická výstava Dionýza Dugasa Podoby svetla, ktorá bude prepojená s prezentáciou najnovších autorových publikácií Duchovné Slovensko, Tatry a Bylinkový receptár. Súčasne sa o 16:00 v priestoroch pobočky VKJB na sídlisku KPV /Hemerkova ul. 39/ uskutoční prednáška a beseda s publicistom a historikom Zoltánom Balassom Kuriozity z histórie Košíc. Ako už názov evokuje, prednáška bude zameraná na udalosti, ktoré vyvolávajú úsmev a sú tak zaujímavé a atraktívne aj pre ľudí, ktorí históriu nemajú príliš v láske.

Ïalšie akcie, na ktoré by sme radi upozornili sa budú konať v utorok 27.3.. Dejepisný spolok v Košiciach prichystal na 16-tú hodinu /Hlavná ul. 48/ prednášku spojenú s besedou BALWANKEW – menhír neďaleko Košíc o pohanskom kultovom kameni na Božom vrchu pri obci Seňa. V tom istom čase môžete na pobočke VKJB na sídlisku Mier /Národná trieda 56/ besedovať a „túlať sa“ so sprievodcom a spisovateľom Milanom Kolcúnom. Pre milovníkov vážnej hudby ponúkne o 17:00 Hudobné oddelenie VKJB /Hlavná ul. 48/ DVD projekciu opery Giuseppe Verdiho Luisa Miller.

Najmä pre seniorov, avšak nie len pre nich, je určená stredajšia prednáška Ako si udržať mozog v dobrej kondícii, na ktorej liečebná pedagogička a trénerka pamäti Katarína Karoľová sprostredkuje najnovšie trendy v oblasti výskumu, činnosti a starostlivosti o náš mozog. Miestom diania bude čitáreň na Hviezdoslavovej ulici 5 a čas 16:30.
Vo štvrtok 29.3. o 16:00 /Hlavná ul. 48, hudobné odd./ odprezentuje svoju knihu s názvom Dejiny Košíc v dátach II. archivár a predseda Dejepisného spolku v Košiciach Štefan Eliáš.
Posledným podujatím, na ktoré by sme chceli upriamiť pozornosť je prezentácia a beseda o knihe Košice ako na dlani a Mestská časť Terasa. Tá sa ako inak uskutoční na pobočke v Bielom dome /Tr. SNP 48/, 30.3. o 16:00. Akcie sa zúčastní aj starosta uvedenej mestskej časti RNDr. Rudolf Bauer, PhD.

Všetky spomínané aktivity sú len malou ukážkou z toho, čo Verejná knižnica Jána Bocatia zorganizovala pre svojich čitateľov a verejnosť pri príležitosti Týždňa slovenských knižníc. Ïalšie informácie o chystaných podujatiach nájdete na webovej stránke knižnice www.vkjb.sk.

 

Alena Zavocka

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]