magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

LEONARDO DA VINCI v Košiciach
@ Kultúra -> Výstavy      Apr 19 2012 - 10:28 GMT

Slovenské technické môzeum pripravilo pre Košičanov i návštevníkov mesta skutočnú lahôdku, výstavu LEONARDO DA VINCI - GENIÁLNY VYNÁLEZCA. V štyroch tematických celkoch podľa živlov (Zem, Oheň, Voda a Vzduch) bude prezentovaných vyše 60 exponátov geniálneho Leonarda. Exponáty sú drevenými replikami zostrojenými podľa originálnych Leonardových nákresov publikovaných najmä v zbierke Codex Atlanticus. Pred šiestimi rokmi si podobnú výstavu v Bratislave prezrelo vyše 150-tisíc návštevníkov. V Košiciach sa tento rok očakáva minimálne 50-tisíc fanúšikov vedy, techniky a vynálezov z celého Slovenska. Výstava bude sprístupnená na Hlavnej 88 v Košiciach od 18. apríla do 31. októbra 2012.


Desiatky modelov, replík strojov a kópie náčrtov či technickej dokumentácie zaplnia priestory múzea na pol roka. Rozdelené budú do sekcií, ktoré budú charakterizovať štyri prírodné živly - zem, oheň, vodu a vzduch."Veríme, že Leonardo da Vinci priláka najmä školopovinné deti, študentov, ako aj celé rodiny, pretože táto výnimočná výstava, okrem toho, že je interaktívna, bude obohatená o zaujímavú súťaž a samozrejme rôzne sprievodné podujatia," povedal Ján Melich /STM/.

Výstava predstavuje renesančného génia Leonarda da Vinciho predovšetkým ako technika a vynálezcu. Koná sa pri príležitosti 560. výročia narodenia tohto talianskeho renesančného génia. Prináša unikátne exponáty v podobe modelov, vytvorených podľa originálnych nákresov a návrhov da Vinciho, uchovaných väčšinou v zbierke Codex Atlanticus. Z vystavených exponátov môžeme spomenúť obrnené vozidlo, tank, guľomet, žeriav, hydraulickú pílu, padák, anatomickú štúdiu Vitruviánskeho muža, zrkadlovú miestnosť, či slávny obraz Mona Lisa...

K videniu sú v životnej veľkosti stroje, ktorých sa môžu návštevníci dotknúť a uviesť do pohybu a cestovať späť v čase do doby, na konci 15. a začiatku 16.storočia, kedy ich Leonardo navrhoval. Spôsob prezentácie sa odchyľuje od jednoduchého modelu umeleckého diela uzavretého vo vitríne, namiesto toho umožňuje návštevníkom priamy vzťah s exponátmi a ich tvorcom.

Codex Atlanticus - toto unikátne 12-zväzkové dielo je zbierkou 401 grafických listov s rozmermi 65 cm x 44 cm, na ktorých sú zachytené Leonardove stroje, zbrane a iné technické zariadenia. Svoje pozorovania pretavil do obrazov. Každú kresbu sprevádzali vysvetľujúce poznámky, písané sprava doľava. Na prvý pohľad sa môžu zdať šifrované, môžu byť ľahko prečítané v zrkadle.

40 vystavovaných strojov, sprevádzaných kresbami, na základe ktorých sú vytvorené, sú rozdelené do 4 kategórií podľa 4 živlov – zodpovedajúcim 4 prvkom prírody – Zem, Voda, Vzduch a Oheň. Kritériom pre výber v každej sekcii je prvok, s ktorým stroj pracuje, a/alebo z ktorého čerpá energiu na prevádzku.

V kategórii Zem sú stroje, ktoré úplne závisia na ľudskej sile a ktoré spracúvajú, alebo niečo vytvárajú. Stroje v kategórii Voda vyrábajú energiu z tohto prvku alebo uľahčujú pohyb človeka cez vodu. Kategória Vzduch obsahuje da Vinciho impozantné úsilie dobyť oblohu s použitím lietajúcich strojov. V kategórii Oheň sú príklady bojových strojov, ktorých navrhnutím bol Leonardo poverený panovníkmi, pre ktorých pracoval (medzi nimi bol aj francúzsky kráľ František I.).  Dlhý zoznam zahàňa mosty, opevnenia, katapulty, stavebné plány pre odklonenie rieky a konštrukciu kanálov a budov.

Stroje prezentované na výstave neboli usporiadané chronologicky. Namiesto toho demonštrujú súvislosť medzi človekom a prírodou, ako človek funguje a pracuje s alebo bez prírodných živlov. Skúmaním výstavy sú návštevníci často prekvapení tým, že nájdu predchodcu známeho zariadenia, ktoré používajú každý deň...

Usporiadatelia: Slovenské technické múzeum, Múzeum veľkolepých prác a interaktívnych strojov Leonarda da Vinciho vo Florencii, Kultúrne združenie II Genio Di Leonardo, Societa Dante Alighieri - tal.-slov.spoločnosť


 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]