magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

LUCIA DOVIČÁKOVÁ: RUŽE PANI DOMÁCEJ
@ Kultúra -> Výtvarné umenie      May 10 2012 - 10:30 GMT

Východoslovenská galéria v Košiciach uvádza samostatnú výstavu Lucie Dovičákovej „Ruže pani domácej“, ktorá je výberom z autorkinej tvorby posledných rokov, okrem malieb predstaví Dovičákovej videá, fotografie a práce na papieri. Vernisáž  sa uksutoční 10.5. o 18.00. hodine

Lucia Dovičáková sa už počas štúdia zaradila medzi najvýraznejšie talenty Fakulty umení TU v Košiciach a od jeho ukončenia v ateliéri prof. Rudolfa Sikoru v roku 2006 dodnes úspešne pokračuje vo svojom výtvarnom programe. V roku 2006 sa stala finalistkou Ceny Oskára Čepana a v roku 2011 získala ocenenie Nadácie Tatra Banky Mladý tvorca. V posledných rokoch sa Lucia Dovičáková venuje prevažne figurálnej maľbe a kresbe, jej charakteristický rukopis sa pohráva s estetikou insitného umenia či takzvanej zlej maľby.

Rodáčka z Košíc má za sebou viacero samostatných výstav, v Košiciach sa predstavila v roku 2008 v IC Culture Train a v roku 2010 v Kasárňach Kulturparku. Na pôde Východoslovenskej galérie je to jej prvá samostatná výstava a dostatočný časový odstup od ukončenia štúdia poskytuje možnosť na prierez jej tvorbou od starších po najnovšie práce, ktorý komplexnejšie predstaví autorkine témy a výtvarné posuny.

Inšpiráciu nachádza Lucia Dovičáková v najbližšom prostredí rodiny a priateľov, znovu a znovu sa vracia do detstva, spracúva autobiografické motívy, orálnu históriu svojich najbližších, ale veľkým zdrojom inšpirácie sú pre ňu aj kolektívne mýty, historické či literárne postavy, ktoré v sebe spájajú dokonalosť a konflikt. Hlavnými aktérkami v jej tvorbe sú ženy, ich každodenné radosti a starosti. Dovičákovej neopakovateľný humor a blízkosť ku formám grotesky sa snúbi s miestami takmer strašidelnou priamočiarosťou a nekompromisnosťou voči svetu ale aj voči vlastnej osobe. Ako sama tvrdí, z banalít sa skladá náš každodenný život a často nás brzdia predsudky a strach z nepoznaného a vymykajúceho sa normalite. Tvorba Lucie Dovičákovej je hodenou rukavicou naším vnútorným obavám a fantáziám o ideálnom živote.


Kurátorka Gabriela Kisová

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]