magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ŽIDOVSKÉ KOŠICE – DVOJpotulka (7.-8.júl)
@ Kultúra -> Podujatia      Jul 06 2012 - 14:29 GMT

Málokedy sa dá dostať do synagóg či do mikve. Potulky mestom Košice Vám však odhaľujú aj tajomstvá ukryté múrmi. Tentokrát sa vyberieme exkluzívne do židovských pamiatok. Môžete prísť na západnú (novú) trasu v sobotu alebo na východnú trasu v nedeľu, alebo (najlepšia voľba) na obe trasy. V takom prípade však treba 2 vstupenky. PREMIÉROVÁ  TRASA V SOBOTU!

V Košiciach máme (skoro) všetko. Aj pamiatky i živých predstaviteľov jednej z najstarších kultúr na svete. Odkedy Rimania v r. 135 Židov rozohnali, nažívajú si rozptýlení po svete a tento ich vynútený lifestyle sa volá diaspóra. Napriek roztrúsenosti ani po 2 tisícročiach neprišli o svoje tradície a kolorit. Ako národ neasimilovali a ako náboženstvo (judaizmus) nekonvertovali. Prežili jedno z najväčších vyhladzovaní rás – holokaust. Kvôli tomu i kvôli ich humoru, hudbe a šikovnosti ich môžeme obdivovať aj v Košiciach.

Kedysi bol každý 5. Košičan - Žid. Po rímskych katolíkoch boli 2. najpočetnejšie náboženské vyznanie v meste. Preto tu mali až 5 synagóg , bolo ich tu niekoľko prúdov: neológovia, ortodoxní, chasidi a status quo. Medzi Krmanovou a Zvonárskou aj v súčasnosti vyzerá najžidovskejšie v meste. Je tam najstaršia zachovaná synagóga, hneď vedľa aj modlitebňa, ktorá sa využíva i teraz, pravdepodobne najstarší židovský rituálny kúpeľ (mikve) na Slovensku, kóšer reštaurácia, byt rabína..

Košickí Židia mali šťastie, že mesto počas vojny pripadlo Maďarsku, ktoré na rozdiel od Slovenska riešilo židovskú otázku neskôr, a tak im osud pridal ešte rok života. Aj tak na jar 1944 odišlo z košickej železničnej stanice 5 transportov a 137 ďalších tadiaľ prešlo. V jednom z nich bol aj Elie Wiesel – budúci svetoznámy spisovateľ a nositeľ Nobelovej ceny. Späť do Košíc sa z koncentrákov vrátilo len asi 500 žido

Miesto stretnutia sa nemení, ako vždy sa zrazíme pred Štátnou vedeckou knižnicou (Hlavná 10). Kto si kúpi lístky vopred v Informačnom centre MiC v OD Dargov alebo OC Carrefour, bude ich mať za 1.5 €, kto až na mieste alebo v deň konania, za 2,99 €, poslušné detičky v sprievode rodinných príslušníkov zaplatia len 0 €.

Zraz pred Vedeckou knižnicou. Predpredaj v Informačnom centre MiC v OD Dargov alebo OC Carrefour (1,5 €, na mieste (2,99 €).

Prehliadky s Milanom Kolcunom sa začínajú (v sobotu i nedeľu) o 9:00, 10:30, 12:00, 14:00, 15:30, 17:00 po slovensky. Turnus o 17:00 je slovensko-anglický v sobotu. Ak ste už boli na tejto téme, v sobotu ponúkame úplne novú trasu a v nedeľu si môžete vyskúšať výklad iného sprievodcu než minule.

Zoltán Balassa sprevádza v sobotu i nedeľu o 11:00 (slov.) a 16:00 (maď.).

Betka Czimová v sobotu i nedeľu o 14:30 (slov.) a 16:00 (maď.).

Viac info na www.potulka.sk alebo na 055-16 186.

Na lístok z potuliek máte mnohé zľavy a v deň potulky aj zľavu do STM na výstavu o Leonardovi da Vincim.

 

NOVÁ TRASA -  (3 bývalé synagógy, VSTUP do jednej z nich, VSTUP do bývalej židovskej školy, reštaurácia, pravdepodobná žid. modlitebňa, lóža B nai Brit, "židovská ulica"...).

V nedeľu opakujeme KLASICKÚ TRASU (vstup do synagóg, mikve, osobnosti atď.).

Ak ste už na Židovskej potulke boli, príďte v sobotu na NOVÚ (východnú) trasu.

Ak ste ešte na Židovskej potulke neboli, príďte na obe trasy (v sobotu i v nedeľu). Na každú trasu treba 1 lístok.

Židovské potulky sú zároveň jedným z podujatí Festivalu židovskej kultúry - Mazaltov.

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]