magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Centrum Košíc ožije Festivalom divadiel strednej Európy
@ Kultúra -> Divadlo      Sep 04 2012 - 10:09 GMT

Centrum Košíc ožije divadelným umením rôznych žánrov. V dňoch 5. – 9. septembra sa v Košiciach uskutoční už 6. ročník Festivalu divadiel strednej Európy, ktorého organizátorom je Občianske združenie Košické divadlo v spolupráci so Štátnym divadlom Košice. Milovníkov divadelného umenia, ale aj tých, ktorí si cestu do divadla ešte len hľadajú, čaká počas piatich dní 14 predstavení 14 divadiel zo Slovenska, Poľska, Maďarska a Česka na piatich pódiách – Pódiu pri Immaculate, vo Festivalovom stane pri Urbanovej veži, pred aj na javisku Historickej budovy Štátneho divadla Košice a v Divadelných dielňach. V programe festivalu nechýbajú tanečné predstavenia, muzikál, rozprávky, ale aj pouličné divadlo. Sprievodnými podujatiami festivalu budú vernisáže výstav, ale aj fotografický workshop.

„Aj v tomto roku chceme naplniť základný zámer festivalu – priniesť divadlo do nedivadelných priestorov a dať tak príležitosť takpovediac ochutnať divadelné umenie aj tým, ktorí si cestu do kamenného divadla ešte len hľadajú,“ hovorí riaditeľ festivalu František Ténai. Dramaturgia festivalu je opäť veľmi pestrá.

„Snažíme sa každoročne priniesť do Košíc niečo zaujímavé a niečo iné. V tomto roku ponúkneme napríklad muzikálovo – rockové spracovanie známeho príbehu Vladislava Vančuru Markéta Lazarová v podaní súboru Moravského divadla v Olomouci, ale napríklad aj netradičné divadelné predstavenie Surpriseparty s aktívnym zapojením divákov z produkcie Divadla HOPPart z Budapešti. Poľské divadlá Teatr Slaski z Katowic a Teatr Modrzejewskiej z Legnice privezú do Košíc zaujímavé predstavenia, komédiu o mužsko-ženských vzťahoch Jacobi a Leidental resp. punkovú šou III Fúrie. Predstavia sa aj slovenské divadlá, napríklad divadlo Actores z Rožňavy, Le Mon z Nitry, Divadlo Commedia z Popradu či Divadlo v podpalubí z Bratislavy. Chýbať nebude ani pouličné divadlo, Túlavé divadlo z Trnavy príde do Košíc so svojim predstavením Cyrano alebo Bálabilé o nose. Chýbať nebudú ani detské predstavenia.“ priblížil riaditeľ festivalu niektoré zaujímavosti z programu festivalu. Na svoje si prídu aj milovníci tanečného umenia. V Historickej budove ŠD Košice sa predstaví Divadlo Štúdio tanca z Banskej Bystrice a na Pódiu pri Immaculate tanečný súbor Gárdonyi Géza Színház z Egeru.

Novinkou festivalu sú v tomto roku sprievodné podujatia. Počas celého festivalu bude prebiehať fotografický workshop s poľským divadelným fotografom Bartlomiejom Sowom, ktorý bude mať v prvý festivalový deň aj vernisáž výstavy divadelných fotografií vo foyeri Historickej budovy ŠD Košice. V Technik cafe na Hlavnej ulici bude vernisáž komornej výstavy DŽUBOX a večer umenia a dizajnu venovaný pamiatke Jozefa Haščáka. V atómovom kryte Štátneho divadla v Košiciach na Hlavnej ulici 58 bude vernisáž výstavy študentov Katedry výtvarných umení a intermédií Fakulty umení TU Košice.

Svjatoslav Dohovič
Tlačový tajomník ŠD Košice

 

Program a ďalšie informácie tu : http://www.kosicefest.eu/

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]