magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Štefan Bubán Maľba
@ Kultúra -> Výstavy      Sep 07 2012 - 10:09 GMT

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pozýva milovníkov výtvarného umenia na vernisáž výstavy Štefana Bubána „Maľba“, ktorá sa uskutoční dňa 12. septembra 2012 o 17:00  hod. vo výstavných priestoroch GALÉRIA na poschodí  trebišovského kaštieľa. Výstava potrvá do 21. októbra 2012.

Umelec sa narodil 29.7.1932 v Pavlovciach na Uhom. Študoval na výtvarnom odbore Vyššej pedagogickej školy v Prešove (1953-1955) u prof. Štefana Hapáka a na Pedagogickej fakulte Univerzity J.A. Komenského v Bratislave (1959-1964) u prof. Eugena Lehotského. Do roku 1990 bol členom Zväzu slovenských výtvarných umelcov a od roku 1995 je členom Umeleckej besedy slovenskej. V roku 2002 bol prijatý za člena výtvarnej skupiny Giuseppe de Nittis v Taliansku, od roku 2004 je členom Societe d´ Artes v Paríži. Pôsobí v Trebišove a venuje sa komornej maľbe. Dôležitú úlohu zohráva v Bubánovom prípade farba ako fenomén. Maliar apeluje na neustály vývin prvkov v obraze prebiehajúci akoby po krivke „harmónie a konfliktu záujmov“, presne ako v skutočnom živote. Je to maľba plná zvratov, prekvapení, ale aj logického pohľadu na svet, vnútorného poriadku. Človek nemôže maľovať lepšie ako starí majstri, môže maľovať len inak. Dokazujú to jeho obrazy. Sú príkladom poznávania sveta, do ktorého sa dá vstúpiť, aj z neho vystúpiť. Je totiž nekonečný a jedinečný.

 

Výstava „MA¼BA“ je usporiadaná pri príležitosti životného jubilea umelca a v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva.

 


 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]