magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Jazz v jazze
@ Kultúra -> Koncerty      Sep 30 2012 - 10:25 GMT

Jazz Garden  / Jazz Club / Kováčska pozýva v stredu 03.10.na koncert  vynikajúcej Slovenskej jazzovej speváčky, Adrieny Bartošovej. Adriena Bartošová patrí k rešpektovaným speváckym a skladateľským osobnostiam slovenskej hudobnej scény.

Hudbe sa venuje od detstva, študovala  10 rokov klavír, spev ( prof. Medvecká, František Tugendlieb), súkromne harmóniu a základy kompozície ( prof. Hrušovský), 2-ročné exp.štúdium populárnej hudby ( Peter Breiner). Vyštudovala Vysokú školu ekonomickú (Fakultu riadenia 2004, EMV) a v roku 2006  absolvovala doktorandské štúdium na DF VŠMU v Bratislave. Od roku 1981 spolupracovala s významnými osobnosťami a telesami na našej hudobnej scéne ako bolo Džezové kvinteto Ladislava Gerhardta, Orchester Gustáva Bróma, rakúsky orchester Top Sound, černošská formácia The Magic Platter, nemecké džezové hviezdy Wolfgang Lackerschmidt, Hannes Beckmann a pre Slovenský rozhlas nahrávala s Tanečným orchestrom československého rozhlasu.  Koncertovala s rôznymi významnými československými hudobníkmi ako napr. Andrej Šeban (Demikát), Jiøi Stivín, Jana Koubková, Laso Gerhardt, Peter Lipa atd. a Juraj Burian, s ktorým si založili skupinu SCAT, s ktorou doteraz úspešne koncertujú. V roku 1987, po účinkovaní na Bratislavských džezových dňoch, sa stali objavom roka. Nasledovali úspešné vystúpenia na džezových festivaloch v Žiline, v Poľsku, Vokalíza v Prahe (1988), 1. miesto za interpretáciu v autorskej súťaži Pieseň pre hviezdu (1989), nominácia hudobného časopisu Melódie v kategórii Talent roka (1990). Pravidelne účinkovala v programe Milana Lasicu a Júliusa Satinského s názvom To je ono v Štúdiu S, hosťovala tiež v hre Showmen v SND, na Malej scéne (1990) a v Ceste na horu Morgan na Novej Scéne ( 1992-93), v roku 1991 dostala ponuku vyučovať spev na DF VŠMU.


V roku 1991 vyšiel Adriene Bartošovej prvý autorský CD - album Harmony of Rain (Dážď) a Adriena bola následne v roku 1992 nominovaná na speváčku roku a jej debut  na album roku. V rozmedzí rokov 1992 - 1998 vydala ďalšie CD: Blue afternoon (1992),Mais que nada (1996, Opus) a Adriena (1998, EMI).

V roku 1994 získala Adriena Bartošová Cenu Ladislava Martoníka, ktorú udeľuje Slovenský hudobný fond za tvorbu a interpretáciu v oblasti slovenského džezu. Viac tu:http://www.jazz.sk/musicians/adriena-bartosova

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]