magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Združenie košických fotografov K-91 oslávilo svoje desiate výročie V. členskou výstavou
@ Kultúra -> Výstavy      Apr 10 2002 - 11:31 GMT
Galéria K-91 v priestoroch kina Družba
november - december 2001

Pred desiatimi rokmi sa päť zanietených amatérskych fotografov rozhodlo založiť Združenie košických fotografov K-91. Chceli tak nadviazať na tridsaťročnú činnosť foto('fotoklubu DK VSŽ, ktorého boli predtým členmi. Nemohli ďalej počítať s podporou pôvodného zriaďovateľa a tak si založili nové združenie.

Fotograf je tvor spoločenský - rád sa podelí so svojimi skúsenosťami s niekým, komu tiež koluje v žilách vývojka. Okolo renomovaných autorov ovenčených mnohými medzinárodnými cenami ako Kornel Lovay AFIAP, Pavol Schramko, Štefan Lipták a Ing. Igor Šimko a súčasného predsedu K-91 Mgr. Mira Černého sa združilo ďalších 20 fotografov. Mgr Miro Černý vysvetľuje: "Je tu záujem fotografovať a konfrontovať si svoje výsledky s inými fotografmi, poradiť sa, prejednať názory na fotografickú tvorbu. a zúčasťňovať sa klubových aktivít. Napríklad zapojením sa do kolektívnych súťaží Petzvalovho mapového okruhu prostredníctvom foto('fotoklubu, má autor možnosť vidieť množstvo prác svojich kolegov z celého Slovenska a zároveň aj on sám predstaví ostatným svoju tvorbu."

Samozrejme, že každý fotograf môže tvoriť aj samostatne, bez nejakého kontaktu s okolím s podobnými záujmami. No neskôr zistí, že bez konfrontácie svojej tvorby s ostatnými autormi stráca objektivitu, motiváciu či nadhľad. V klube sa združujú ženy aj muži, rôzneho veku či spoločenského postavenia. Na to aby si rozumeli im stačí jedno spoločné ohnivko - fotografická tvorba.

Činnosť združenia sa rozbiehala s predsavzatím nadviazať na predošlé skúsenosti a úspechy. Spoločenské podmienky na Slovensku sa však menili a to sa dotklo aj oblasti tvorivej fotografie. Ing. Ján Čepko člen K-91mi k tomu povedal: "Od roku 1990 sa menil systém súťaží, ktoré boli pre foto('fotokluby u nás veľmi motivujúce. Pred revolúciou sa konali okresné, krajské a celoslovenské kolá postupových fotografických súťaží každý druhý rok. Táto činnosť sa zredukovala len na niekoľko medzinárodných súťaží ako napríklad ružomberské Fotofórum."

Predseda združenia K-91 Mgr. Miro Černý dodáva: "K-91 pár posledných rokov organizoval okresné kolo slovenskej súťaž fotoamatérov AMFO, čím sme vlastne organizačne nahrádzala už zaniknuté Mestské osvetové stredisko. Podľa našich posledných informácií tohtoročná výstava fotografií ocenených v súťaži AMFO nebude usporiadaná. Neboli ani odovzdané ceny autorom, ktorí sa umiestnili na predných miestach. Podľa všetkého AMFO asi zanikne.

Hlavnou náplňou činnosťou pre klub je účasť na súťažiach mapových okruhov. Čo je forma kolektívnej súťaže jednotlivých fotografických organizácií." K-91 bolo dvakrát víťazom Tatranského neskôr Petzvalovho mapového okruhu a raz sme so svojimi prácami obsadili druhé miesto. Členovia K-91 žali vavríny aj v Mapovom okruhu Nekázanka v ČR, raz za prvé a raz za druhé miesto. V roku 2000 združenie získalo za klubovú kolekciu na Interfoklube Vsetín 2000 zlatú medailu v silnej konkurencii 27 foto('fotoklubov z 15 štátov sveta.

Mrzí nás, že naše výstavné priestory v foyer kina Družba, už nie sú také navštevované pretože na filmové predstavenia chodí stále nemej divákov. "

Záujem mladých ľudí o fotografovanie je veľký. Súvisí to hlavne s ich záujmom cestovať a poznávať svet. Ale ani ten najdokonalejší fotografický prístroj nie je zárukou vkusnej a technicky zvládnutej fotografie. Pretože dobrá fotografia vzniká v prvom rade v hlave autora. Preto členovia K-91 v rokoch 1996-98 a 1998-2000 poriadali kurz tvorivej fotografie. Na oba cykly sa prihlásilo až 25 záujemcov, ktorých viedli skúsení lektori Kornel Lovay AFIAP, AZSF, Ing. Igor Šimko a Mgr. Miro Černý, AZSF. Pod ich vedením sa účastníci oboznamovali zo všetkými oblasťami od krajinárskej fotografie až po reklamnú tvorbu.

"Klubová činnosť v oblasti tvorivej fotografia je veľmi rozšírená. Množstvo klubov je hlavne v Nemecku a Rakúsku." Združenie sa snaží o nadväzovanie úzkych vzťahov so zahraničím. Poľskí kolegovia z Rzesowa nás v roku 1998 pozvali na Medzinárodnú tvorivú fotografickú skupinu karpaského regiónu.

Poľskí kolegovia sa tiež potýkajú s nedostatkom financií na organizovanie podobných podujatí. Ich zámer každoročne poriadať podobné stretnutie sa už nepodarilo zopakovať. Pravidelnosť podobných akcií sa nedá naplánovať" dodáva predseda klubu K-91.

V minulom roku sa naši dvaja členovia, Edita Megová a Miro Černý zúčastnili na medzinárodnom európskom stretnutí fotografov 13 krajín v rumunskej Oradei. Súčasťou bolo aj bienále salónu umeleckej fotografie PREMFOTO 2000, kde sa svojimi prácami prezentoval aj predseda klubu Mgr. Černý.

Fotografi združení pod hlavičkou K-91 však zožali mnoho úspechov aj ako samotní účastníci fotosúťaží a salónov.

Osobné úspechy členov K-91:
Mgr. Miro Černý - 18 ocenení
Štefan Lipták - 7 ocenení
Kornel Lovay, AFIAP, AZSF - 3 ocenenia
Bc. Alica Marková - 4 ocenenia
Edita Megová - 3 ocenenia
Laurencia Schramková - 4 ocenenia
Pavol Schramko - 14 ocenení

Na tieto úspechy by členovia K-91 radi nadviazali. Životaschopnosť združenia K-91 však ako všetko, závisí na financiách. V súčasnosti sa črtá nový sponzor, ktorý by umožnil organizácii pokračovať v dočasne prerušenom poriadaní otvorených súťaží s medzinárodnou účasťou ako bola Košická fotografia 1992 - 1994 a Šport vo fotografii 1995 - 1996. Športová súťaž mala veľký ohlas aj v zahraničí o čom svedčí 179 zaslaných súťažných prác od 37 autorov z 9 krajín sveta. Organizácia takýchto rozsiahlych podujatí si vyžaduje veľké zanietenie členov klubu, ktorí sa úspešne sa zhostili aj úlohy organizátora.

Členskú základňu K-91 v roku 1999 však navždy nedobrovoľne opustili Kornel Lovay, AFIAP, AZSF a Pavol Schramko, AZSF.

Text a reportážne fotografie: Karol Hatala   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]