magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Spiacu krásavicu v ŠD zobudia už v piatok /1.3./
@ Kultúra -> Divadlo      Feb 28 2013 - 10:53 GMT

Perla klasického baletu, Spiaca krásavica, sa 1. marca 2013, vráti aj do repertoáru Štátneho divadla Košice v prvej tohtoročnej premiére Baletu ŠD Košice. V réžii a choreografii Ondreja Šotha uvidia diváci nový, výrazne iný pohľad na jeden z najhranejších baletov histórie.

Baletnú rozprávku, ktorá mala premiéru pred 123 rokmi skomponoval na objednávku vtedajšieho riaditeľa Kráľovského divadla v Sankt Petersburgu hudobný velikán Peter Iljič Čajkovskij na motívy Šípkovej Ruženky bratov Grimmovcov.  Ako choreografa tohto diela oslovil baletného majstra kráľovského baletu Mariusa Petipu. .

Tradičným leitmotívom baletu je súboj dobra, v podobe lásky a priateľstva obyvateľov lesa, víl, či kráľovského dvora, a zla, v podobe čarodejnice, víly Carabosse a jej sluhov. Zaujímavosťou je, že počas historickej premiéry baletu, ktorý mimochodom trval takmer 4 hodiny, sedel Čajkovskij v kráľovskej lóži vedľa cára Alexandra III. Ten po skončení predstavenia blahoželal skladateľovi len veľmi vlažne, so slovami “celkom pekné”, čo Čajkovského nahnevalo. Pravdou však ostáva, že po tejto premiére dosiahlo toto dielo nebývalý úspech a ruské noviny ho dokonca označili ako lepšie ako Labutie jazero. Čajkovskij sa však až do svojej smrti v roku 1893 s týmto faktom nezmieril.

„Rozprávku” pre veľkých i malých v košickom divadle režijne pripravuje Ondrej Šoth v spolupráci s domácim baletným majstrom a choreografom Mykhailom Novikovom, o scénu a kostýmy sa postará Andrii Sukhanov. S „novou“ Spiacou krásavicou je spojených aj niekoľko perličiek. Do skúšobného procesu sa aktívne zapojili aj velikán súčasného baletného neba, Vladimir Malakhov, riaditeľ Berlínskeho štátneho baletu a jeho baletná majsterka Christine Camillo. Ïalšou zaujímavosťou je, že baletný súbor dáva možnosť mladým tanečným talentom z FS Železiar zatancovať úvodné tance inscenácie na kráľovskom dvore. Tretím obohatením je zakomponovanie novej hudobnej časti, 6. symfónie Čajkovského, jedného z vrcholných a posledných symfonických diel skladateľa.

Diváci sa určite majú na čo tešiť, keďže režisér a choreograf Ondrej Šoth umiestnil 2. dejstvo takmer do súčasnosti. Ale koniec koncov, Spiaca krásavica prespala nesmierne dlhých 100 rokov a tak sa na jar 2013 prebudí v Košiciach do nového sveta fantázie.

 

Svjatoslav Dohovič

tlačový tajomník ŠD Košice


http://www.sdke.sk/images/stories/tlacove_spravy/tlacsprava06_2013.pdf

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]