magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

MAREC MESIAC KNIHY
@ Kultúra -> Literatúra      Mar 04 2013 - 13:03 GMT

Knižnica pre mládež mesta Košice prichádza v mesiaci marec 2013 s bohatým programom pre deti, mládež ale aj ich rodičov. Celý program sa nesie v duchu oslavy knihy ako celoživotného priateľa na ceste k  rozvoju osobnosti, vzdelanosti a sebarealizácii. Riaditeľka knižnice, Iveta Hurná: „Sme jedinou špecializovanou knižnicou so zameraním na prácu s deťmi a mládežou na Slovensku.  Všetky  naše aktivity preto smerujú k naplneniu cieľa, aby sa kniha stala súčasťou každodenného života našich detí. Najmladšiu generáciu si k čitateľskej zručnosti vychovávame prostredníctvom ich rodičov. Aj im sú venované komunitné - večerníčkové čítania, ktoré ukazujú možnosti ako sa dá zatraktívniť dieťaťu čítanie, ale aj podčiarkujú dôležitosť čítania pre ich ďalší rozvoj. Tých starších sa snažíme osloviť prezentáciou kvalitnej literatúry a vypestovať v nich potrebu mať dobrú knihu vždy po ruke. Do programu na tento mesiac sme nezabudli zaradiť rozprávkové podujatia venované životu a tvorbe Pavla Dobšinského a s množstvom podujatí sa chystáme zapojiť do Týždňa slovenských knižníc. Práve v tomto týždni chceme viac poukázať aj na  našu každodennú činnosť s našimi malými, ale aj väčšími čitateľmi. Pokračujeme v hľadaní Kráľa čitateľov našej knižnice, ktoré vyvrcholí veľkým finále v mesiaci apríl.“

Marec mesiac knihy prinesie pre čitateľov zábavu a súťaže, napätie i dobrodružstvo. Podujatia budú prebiehať nielen na pôde jednotlivých pobočiek knižnice, ale aj v Rodinnom centre Stonožka - Košice, Detskej fakultnej nemocnici, Trieda SNP 1, Košice a v Átrium klube na Západe.

PROGRAM:

Výstava Židia v boji a odboji -  z kapitol boja a odboja československých Židov. Výstavu tvorí 46 závesných panelov (plagátov) o rozmeroch 50x75 cm, ktoré prezentujú československých Židov v domácom a zahraničnom odboji, a tiež v koncentračných a vyhladzovacích táboroch. Cieľom výstavy je prezentovanie Židov nielen ako obetí, ale tiež ako ľudí, ktorí sa bránili násiliu, hneď ako sa o ňom dozvedeli.


 

4.3. - 10.00 hod. Vernisáž výstavy Židia v boji a odboji, autori - česko-slovenskí historici - Zlatica Zudová-Lešková a Jan Němeček z Historického ústavu AV ČR, v. v. i., Centrálna požičovňa, Tajovského 9.

4..3. - 22.3.  Výstava Židia v boji a odboji, Centrálna požičovňa, Tajovského 9.

 

Deň  ľudovej rozprávky (16.marec), je neoficiálnym sviatkom, ktorý sa viaže ku dňu narodenia Pavla Dobšinského (1928), známeho zberateľa slovenských rozprávok, poeta, prekladateľa romantických básnikov (Byron, Mickiewicz) a klasikov svetovej literatúry (Shakespeare, Rousseau), literárneho kritika, publicistu a folkloristu.

Vznikol v rámci kampane Slovensko Dobšinskému, pri príležitosti 180. výročia jeho narodenia. Kampaň bola iniciovaná pracovnou skupinou Slovenskej národnej knižnice, zameranou na prácu s deťmi a mládežou. Knihovníci v nej dostali možnosť navrhnúť svoj tip na knižničné oslavy narodenín Pavla Dobšinského a hlasovaním bol vybratý ten najlepší. Najúspešnejším sa stal nápad PhDr. Petra Halásza, bývalého riaditeľa Knižnice pre mládež mesta Košice. Vznikla krásna tradícia Dňa ľudovej rozprávky, ktorá sa už dostala aj do podkladov vedomostných stolových hier.

 

1.3. - 8.00 - 12.00 hod. Kde bolo tam bolo - život a tvorba P.Dobšinského, ZŠ Starozagorská

3.3. - 15.00 hod. Červík Ervín - rodinné zábavno-súťažné popoludnie pre predškolákov a ich rodičov spojené so zážitkovým čítaním, Átrium klub na Západe.

5.3. - 8.00 - 12.00 hod. P.Dobšinský a ľudová rozprávka, ZŠ Starozagorská.

12.3. - 10.00 hod. Ako poznáš ľudovú rozprávku, ZŠ Krosnianska 4.

12.3. - 11.00 hod. Hlúpi Jano v sieti - rozprávkové podujatie pre 4. ročník ZŠ, ZŠ Fábryho.

13.3. - 8.30 hod. Čarovanie s rozprávkami - zážitkové čítanie, Centrálna požičovňa, Tajovského 9.

14.3. - 17.00 hod. Pýtate sa múdre hlávky, kadiaľ vojsť do rozprávky? - večerníčkové čítanie pre deti a ich rodičov, tvorivé dielne a súťaže, ZŠ Jenisejská.

15.3. - 10.00 hod. Čarovná rozprávka - podujatie pre 1.ročník ZŠ, Dávida Feju 5.

15.3. - 17.00 hod. Kde bolo tam bolo, žil jeden kráľ - večerníčkové čítanie pre rodičov a deti,  tvorivé dielne a súťaže, ZŠ Družicová.

15.3. - 17.00 hod. Nám sa ešte nechce spať - Deň ľudovej rozprávky budeme mať - večerníčkové čítanie rozprávok P.Dobšinského pre deti a ich rodičov spojené s tvorivými dielňami, ZŠ Bruselská.

20.3. - 17.00 hod. Nám sa ešte nechce spať - Deň ľudovej rozprávky budeme mať -večerníčkové čítanie rozprávok P.Dobšinského pre deti a ich rodičov spojené s tvorivými dielňami, ZŠ Maurerova.

 

Týždeň  slovenských knižníc, (18.3.-24.3.2013) 14.ročník, vyhlasuje ho Slovenská asociácia knižníc v spolupráci so Spolkom slovenských knihovníkov, so zámerom pozitívne zviditeľňovanie knižnice ako kultúrnej a vzdelávacej inštitúcie prostredníctvom najrozmanitejších podujatí a aktivít. Zapájajú sa do neho všetky typy knižníc z celého Slovenska.

 

18.3. - 10.20 hod. Ako to v rozprávkach chodí - rozprávkové podujatie pre I. stupeň Špeciálnej základnej školy, Centrálna požičovňa, Tajovského 9.

18.3. - 9.00 hod.  a 11.00 hod. Poškoláci - O vzťahoch, uhle pohľadu a o tom, že nie vždy platí ono známe "šaty robia človeka",  ZŠ Bruselská.

19.3. - 10.20 hod. Čo ukrýva rozprávková truhlica - rozprávkové podujatie  pre II. stupeň Špeciálnej základnej školy, Centrálna požičovňa, Tajovského 9.

19.3. - 9.00 hod. Pán Prváčik - slávnostné pasovanie prváčikov za čitateľov knižnice, Nezábudka, Poľovnícka 8.

19.3. - 10.00 hod. Zahrajme sa s literatúrou - podujatie pre deti s autizmom - Autistické centrum Rubikon, Nezábudka, Poľovnícka 8.

19.3. - 10.00 hod. Ja pátram, ty pátraš, my pátrame po kvalitnej detskej literatúre -podujatie s takmer detektívnymi prvkami pre žiakov 3. - 4.  ročníka, Humenská 9.

20.3. - 10.00 hod. Popolvár, ktorý sa dvíha ku hviezdam - život a tvorba rozprávkara P. Dobšinského, Detská fakultná nemocnica, Tr. SNP 1, Košice.

20.3. - 10.00 hod. a 11.00 hod. - Poškoláci - O vzťahoch, uhle pohľadu a o tom, že nie vždy platí ono známe "šaty robia človeka",  ZŠ Družicová.

21.3. - 9.00 hod. Zahrajme sa s literatúrou – podujatie pre Špeciálnu základnú školu na Opatovskej ceste 97, Nezábudka, Poľovnícka 8.

22.3. - 10.00 hod. Čítaj mi mamička... - prezentácia práce knižnice pre deti a mamičky s poukázaním na dôležitosť čítania, Rodinné centrum Stonožka - Košice, Milosrdenstva 4.

22.3. - 19.00 hod. Tajomný svet noci - rozprávková noc v knižnici, ZŠ Krosnianska 4.

27.3. - 9.00 hod. Hviezdoslavov Kubín, celomestské vyhodnotenie súťaže v prednese žiakov špeciálnych základných škôl, Nezábudka, Poľovnícka 8.

 

, EKA

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]