magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Mariša onedlho na scéne ŠD
@ Kultúra -> Divadlo      Mar 28 2013 - 10:18 GMT

Už o necelé tri týždne vstúpi prvýkrát v histórii na javisko Historickej budovy ŠD Košice dráma bratov Aloisa a Viléma Mrštíkovcov Mariša. Vrchol českej realistickej divadelnej tvorby bude 12. apríla treťou premiérou Činohry ŠD Košice v prebiehajúcej sezóne.

Herci košickej činohry v týchto dňoch hľadajú záverečnú podobu tragického príbehu z konca 19. storočia, po ktorom aj po viac sto rokoch od premiéry dramaturgie divadiel, najmä v Čechách, stále siahajú. Podľa dramaturga činohry Martina Gazdíka pre zaradenie tohto diela do repertoáru hovorilo viacero skutočností. „Jednak kvalitný text, možnosti novej interpretácie, ale aj vhodné možnosti obsadenia v košickom súbore," hovorí Gazdík.

Réžiu predstavenia má v rukách hosťujúci József Czajlik, ktorý hovorí o dvoch rovinách, ktoré košická inscenácia prinesie. „Jednou je spoločenská, ktorá vykresľuje to, ako sa spoločnosť zomkne proti jednej osobe a siaha na jej slobodu. Spolu s dramaturgom Martinom Gazdíkom sme tam zasadili ešte jeden motív. Úlohu Franceka, ktorému okolie odoprie lásku k Mariši, sme zverili Ferkovi Baloghovi, ktorý ako je známe je Róm. Tým sme chceli do tejto hry vniesť aj ďalšiu tabuizovanú tému, tému vzťahu, ktorý vyvoláva v svojom okolí nenávisť," vysvetľuje režisér. Podľa neho, hoci sa klasické dramatické texty neobjavujú v repertoári činohry ŠD Košice často, herci nemajú problém so stvárnením realistickej drámy. „Je to psychorealizmus, kde sú situácie podložené a motivácie treba vyhrávať v duchu klasickej Stanislavského metódy, ktorá je v našich podmienkach stále ešte dominantnou a je základom hereckého vzdelávania," dodáva režisér.

Hoci Mrštíkovci svoj pôvodný text do veľkej miery folklorizovali, košické naštudovanie ide v duchu, ktorí si osvojili aj iní. ¼udovosť je skôr potlačená a vyjadrená len v kostýmoch. Tie pre tento titul spolu so scénou navrhla Erika Gadusová. O hudbu sa postaral Róbert Lakatos, na pohybovom stvárnení spolupracovala Katy Kántor. V hlavnej úlohe Marišy sa predstaví Tatiana Poláková, sedliakov Lízalovcov budú hrať hosťujúci Attila Boczárszky a domáca herečka Dana Košická, v ďalších postavách diváci uvidia Líviu Dujavovú, Petra Cibulu, Františka Baloga, Beátu Drotárovú, Juditu Vicianovú a Stanislava Pitoňáka.

 

Zdroj:

 

http://www.sdke.sk/

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]