magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

O titul Kráľa čitateľov
@ Kultúra -> Literatúra      Apr 18 2013 - 12:51 GMT

Lásku ku knihám a čítaniu, odvahu, múdrosť a ščítanosť, práve tieto danosti má mať uchádzač o trón, ktorý už v týchto dňoch nahradí Natáliu Koľvekovú - úradujúcu Kráľovnú detských čitateľov Knižnice pre mládež mesta Košice roku 2012.

„O titul Kráľa čitateľov sa v našej knižnici každoročne uchádzajú tí najlepší z najlepších“, povedala nám  na začiatok Iveta Hurná, riaditeľka knižnice.  „Tento ročník súťaže sme rozdelili do troch súťažných kôl. Kým vedomostné testy prvého a druhého kola nám určili piatich finalistov, posledné kolo bude iné. Bude prebiehať formou obhajoby powerpointovej prezentácie na jednu z predpísaných tém - Prečo čítať, Môj obľúbený spisovateľ, alebo Aké knihy odporúčam svojim kamarátom. Finálové kolo umožní súťažiacim získať posledné, možno práve tie rozhodujúce body pre určenie absolútneho víťaza tejto súťaže. Veľké finále prepukne o 10.00 hod. 18.apríla 2013 v Átrium klube na Západe. "

Po prvýkrát sa voľby „Kráľa detských čitateľov“ uskutočnili práve v Knižnici pre mládež mesta Košice v roku 1991. Vôbec prvým Kráľom čitateľov sa vtedy stal,  dnes už známy publicista, novinár a autor dvoch kníh, Roland Kyška. Toto príťažlivé podujatie sa odvtedy koná každoročne a prevzali ho aj ostatné knižnice na Slovensku.

Úradujúcej kráľovnej Natálie Koľvekovej sme sa opýtali: Ako by ona zhodnotila svoje kraľovanie a čo by odkázala svojej nástupkyni?

„Často chodievam do školskej knižnice a byť Kráľovnou detských čitateľov bola pre mňa dobrá skúsenosť. Za ten rok som stretla viacerých známych slovenských spisovateľov a spolu s knižnicou som sa zúčastnila na rôznych kultúrnych podujatiach. Dostala som sa aj do televízie, rozhlasu a iných médií. Svojmu nástupcovi prajem veľa šťastia ku kraľovaniu, nech sa mu darí a číta veľa kníh.“

Našim finalistkám - Lucii Kapuríkovej zo ZŠ Polianska 1, Tatiane Harvanovej zo ZŠ Mateja Lechkého, Kristíne Grácovej zo ZŠ Užhorodská 39, Renáte Murgašovej zo ZŠ Fábryho 44 a  Daniele Královej zo, ZŠ ¼udovíta Fullu držíme palce a nech vyhrá tá najlepšia.

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]