magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

JEDEN SVET na tému „Svet v pohybe“.
@ Kultúra -> Film      May 03 2013 - 13:23 GMT

Projekt SPOTs (Košice 2013, n. o.) a filmový klub Dzivá realita Košice Vás pozývajú na 13. ročník medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet v Košiciach, tentoraz na tému „Svet v pohybe“. Premietanie môžete vidieť začiatkom mája v priestoroch výmenníkov.

Festival Jeden svet je jediným kultúrno-vzdelávacím podujatím na Slovensku, ktoré sa komplexne zaoberá ľudsko-právnymi a globálnymi témami. Každoročne prezentuje okolo 70 dokumentárnych filmov prevažne zahraničnej produkcie, vyše desiatku diskusií na aktuálne témy, fotografické výstavy a koncerty. V Bratislave navštívilo tento ročník približne 13 tisíc návštevníkov. V rámci prehliadky Jeden svet v regiónoch príde festival aj do Košíc, kde ho môžete vidieť v termíne od 2. – 5. mája priamo u vás, na sídliskách, už aj v novootvorených výmenníkoch.

Svet sa dal do pohybu. Po arabských revolúciách zachvátila vlna protestov aj Európu. Ak si niekto myslel, že občiansky aktivizmus je na pokraji vyhynutia, mohol sa presvedčiť, že opak je pravdou. Aj na Slovensku ľudia vyšli do ulíc a neváhali ani mrznúť. Filmy na 13. ročníku festivalu Jeden svet ukázali, že aj keď sú prostriedky a ciele protestov v Egypte, Grécku a USA rozdielne, spája ich odhodlanie mladých ľudí, ktorí žiadajú zmenu zavedeného poriadku.

Filmy sú uvádzané v pôvodnom znení so slovenskými alebo českými titulkami. Onedlho sa dozviete ďalšie informácie o sprievodných akciách (diskusia, koncert). Zmena programu je vyhradená.

Prehliadku pripravujeme v spolupráci s OZ Človek v ohrození a vďaka podpore Nadácie Slovenskej Sporiteľne. Košice 2013 podporuje Európska komisia, MK SR a mesto Košice.

Viac informácií a podrobný program nájdete na:

http://www.spots.sk/sk/program/jeden-svet-na-wuppertalskej/

http://www.spots.sk/sk/program/jeden-svet-na-vazeckej/

http://www.spots.sk/sk/program/jeden-svet-na-brigadnickej-1-cast-/

http://www.spots.sk/sk/program/jeden-svet-na-brigadnickej-2-cast-/

Vstupné:
1 film / blok – 1,-- €
Permanentka – 5,-- €

Okrem základného programu v rámci festivalu ponúkame ešte ďalšie možnosti na zhliadnutie filmov.

Videobox:

Zmeškali ste premietanie filmu? Miesto alebo čas Vám nevyhovoval? Reprízové premietanie si môžete objednať za 5,-- € v jednom z nových výmenníkov na sobotu alebo nedeľu (4. – 5. mája). Film si musíte zarezervovať na [email protected] a my ho zaradíme do programu. Film bude potom samozrejme prístupný aj ďalším divákom.

Program pre školy:

Školám ponúkame počas trvania festivalu premietanie pre žiakov za 10,- € v priestoroch nových výmenníkov (2. - 3. a 6. - 7. mája). Môžete si vybrať nasledujúcich filmov určených pre žiakov ZŠ alebo filmov z programu označených ako vhodných pre žiakov SŠ. V prípade záujmu prosím kontaktujte [email protected].

Ellenin svet (Through Ellens´s Ears): Saksia Gubbels / Holandsko / 2011 / 18 min.
  „Ellena je napriek sluchovému postihnutiu dieťa ako každé iné.

- Príbeh Ïuriho (Slum Stories: Romania – Gyuri): Andrei Dascalescu / Holandsko, Rumunsko / 2010 / 8 min.
  „Radosti a starosti rómskeho chlapca Ïuriho.“

- Dlhá dlhá cesta (A Long Long Road): Oto Hudec / SR / 2012 / 8 min. / slovenské titulky.
  „Krátky animovaný film o fascinujúcej a často tragickej ceste imigrantov za lepším životom.“

Afterpárty

V piatok 3. mája o 22:00 sa predstaví skupina rapperov 34 ULÍC v zložení Toam, Rebondi a Seejay v klube Déjá Vu v Starej sladovni na Štúrovej 33.  Ešte predtým si môžete pozrieť film s hudobnou tematikou - Hip-hopová revolúcia o 21:00 na tom istom mieste. Partia funguje od roku 2008 a vydáva pod neoficiálnym internetovým vydavateľstvom Progress records spolu s rapperom Paradoxom a producentom Decim, ktorí pri tejto príležitosti tiež vystúpia a pokrstia nové EP s názvom Čo ti EPE? Vstupné je 2,-- € (permanentka na túto akciu neplatí).

Hip-hopová revolúcia: Mayckell Pedrero Mariol / Kuba / 2010 / 50 min. / české titulky

„Undergroundová hip-hopová skupina, ktorej texty pravdivo popisujú kubánsku realitu.“

 

Jeden svet na USE THE C!TY festivale:

Ponúkneme Vám jedinečné outdoorové premietanie hudobných dokumentárnych filmov počas akcie Hudba v meste v rámci Use the City 2013. Premietanie sa bude konať 24. mája 2013 od 21:00 na námestí pred Auparkom.

- El Medico (The Cubaton Story): Daniel Fridell / Švédsko, Estónsko, Fínsko, Maďarsko, Kuba / 2011 / 85 min.
  „Mladý kubánsky rapper, pôvodným povolaním lekár, plánuje cestu za úspechom.“

- Punk in Africa: Deon Maas, Keith Jones / ČR, JAR / 2011 / 82 min. / české titulky

  „V Afrike hudba nemôže slúžiť zábave. Musí slúžiť revolúcii.“

 

Ïalšie informácie o festivale nájdete na www.usethecity.sk

Autor článku: Anita Čurneková

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]