magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košičania užijete si počas V. ročníka festivalu USE THE C!TY
@ Kultúra -> Podujatia      May 15 2013 - 09:12 GMT

Piaty ročník mestského festivalu USE THE C!TY je už stabilnou súčasťou kultúrneho kalendára mesta Košice. Festival prináša stále nové a zaujímavé umelecké prvky do verejného priestoru a nielen ukazuje netradičné formy umenia, ale zároveň dáva možnosť a pobáda obyvateľov Košíc, aby sa aktívne zúčastnili na jeho obsahu. Tento rok bohatý program reflektuje aj fakt, že Košice sú Európskym hlavným mestom kultúry a odzrkadľuje niekoľkoročné skúsenosti s prípravou podujatí vo verejnom priestore.

Organizátorov USE THE C!TY festivalu príjemne prekvapil tohtoročný veľký záujem o podujatie. „Počas apríla sa nám nahlásilo viac ako 150 dobrovoľníkov, ktorí budú aktívnou súčasťou všetkých podujatí a bez ktorých by sme neboli schopní zorganizovať tak produkčne náročné akcie. Rovnako sa tešíme, že takmer 50 kapiel reagovalo na aprílovú výzvu a budú tvoriť hlavnú časť piatkového programu s názvom Hudba v meste,“ povedal Ján Hološ z organizačného tímu festivalu.

Prvým zahraničným umelcom, ktorý príde do Košíc, je Francúz Olivier Grossetête, ktorý od 15. mája začne koordinovať prípravy pre podujatie Kartónové monumenty. „Predstavte si, že staviate kartónový maják od vrchu. Na nadvihnutie jeho hornej časti postačí aj pár ľudí, ale keď budeme vo finálnej fáze a stavba bude vážiť približne tonu a bude vysoká takmer 20 metrov, na jej nadvihnutie bude potrebných minimálne sto ľudí,“ vysvetľuje s nadšením dramaturg festivalu Christian Potiron. Do stavby sa bude môcť zapojiť každý.

Samozrejme, že kartónom sa program nekončí a prináša mnohé ďalšie zaujímavé a netradičné formy umenia priamo do ulíc mesta. Aby ste nič nezmeškali, klikajte na kompletný program festivalu na www.usethecity.sk.

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]