magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košická moderna – umenie
@ Kultúra -> Podujatia      Jun 07 2013 - 10:32 GMT

Východoslovenská galéria Vás pozýva na krst reprezentatívnej publikácie: Košická moderna – umenie Košíc v dvadsiatych rokoch 20. storočia, ktorý sa uskutoční dnes 07. 06. o 19:00 v Štátnom divadle.

Vydanie publikácie prispieva k naplneniu cieľa vytvoriť komplexný obraz o bohatej umeleckej scéne Košíc dvadsiatych rokov minulého storočia a je výsledkom trojročného projektu, v rámci ktorého Východoslovenská galéria usporiadala vedecké sympózium (2010) a konferenciu (2012).

Projekt Košická moderna je jednou z mnohých súčastí programovej koncepcie Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013. V medzivojnovom období na seba Košice rovnako prevzali funkciu kultúrneho a umeleckého centra nadregionálneho významu. Žili a tvorili tu výtvarné osobnosti rôzneho pôvodu a rozličných národností, ktoré mali za sebou štúdiá a tvorivé pobyty v Budapešti, Mníchove, Paríži atď. a živo komunikovali s umelcami vo Viedni či Berlíne. Košice sa na niekoľko rokov stali útočiskom pre zahraničných umelcov odchádzajúcich zo svojej vlasti z ideologických či iných dôvodov. Popri nich tu tvorili domáci výtvarníci. V dvadsiatych rokoch tak v Košiciach pôsobili Anton Jasusch, Konštantín Bauer, Eugen Krón, krátkodobo tu pobudli avantgardní umelci ako Gejza Schiller, František Foltýn, Alexander Bortnyik a ďalší.

Súčasťou krstu bude divadelné predstavenie R.U.R. (Karel Čapek) pražského divadla D21. Krst knihy sa uskutoční o 19. hodine. 

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]