magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Úspešný štart festivalu
@ Kultúra -> Literatúra      Jul 10 2013 - 10:42 GMT

V utorok 2.júla 2013 v Košiciach odštartoval literárny festival Mesiac autorského čítania 2013, ktorý organizuje Knižnica pre mládež mesta Košice. Jeho slávnostné zahájenie si prišla vychutnať viac ako stovka  milovníkov literatúry. Dôvodom plného hľadiska boli aj hostia úvodného večera manželia Oľga a ¼ubomír Feldekovci ako aj uznávaná rakúska spisovateľka Marianne Gruber, ktorú doma považujú za akúsi veľvyslankyňu rakúskej literatúry v zahraničí.

Prvý týždeň festivalu je úspešne za nami“, povedala nám k dianiu zástupkyňa riaditeľky Kamila Prextová. „Návštevníci, ktorí sa rozhodli stráviť s nami tieto literárne večery, a nebolo ich málo, mali možnosť započúvať sa do autentických autorských čítaní a tiež sa dozvedieť niečo zo zákulisia tvorby a života našich hostí. Všetkých milo prekvapil nemecký humor Falka Henniga a Olafa Nägeleho, či nadchli ukážky Slam Poetry v podaní zakladateľa tohto umeleckého smeru v Nemecku Basa Bӧttchera a ukážky tzv. „zmutovaného autorského čítania", českého básnika Jaromíra Typlta. Autor v ňom spája slovo so zvukom a obrazom využívajúc popri tom nahraté hlasy a jazykový rytmus. Tiež sme mali možnosť “vycestovať“ do Afriky prostredníctvom tvorby a zážitkov Košičana Mareka Vadasa, ktorý pôsobí aj ako poradca kráľa v kamerunskom Nyenjei.

Nasledujúci týždeň festivalu opäť sľubuje návštevníkom stretnutia so zaujímavými osobnosťami ako sú spisovateľ, herec a režisér Arnošt Goldflam, obľúbený Peter Pišťanek, básnik Ján Litvák, žurnalista Karel Steigerwald a zo zahraničných napríklad Franz Hammerbacher so skúsenosťami z medzinárodných misií, alebo románopisec Urs Faesom zo Švajčiarska.

Stretnutia s poéziou či prózou si môžete vychutnať denne v čase od 18.00 do 20.00 hod. v priestoroch Bábkového divadla na Alžbetinej ul.v Košiciach až do 1.augusta 2013. 

 

Eka

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]