magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na Košickom hrade atraktívne " stredoveké" táborenie
@ Kultúra -> Podujatia      Aug 01 2013 - 12:02 GMT

Prázdninové mesiace a dni dovoleniek sú vhodným obdobím nielen na oddych a načerpanie nových síl, ale tiež možnosťou získať nové poznatky z našej minulosti. Práve tieto skutočnosti motivovali občianske združenie Castellum Cassovia, ktoré v mesiaci august 2013 pripravilo na Košickom hrade vojenský stredoveký tábor. V priestoroch Košického hradu budú môcť návštevníci zažiť život v stredoveku. Pripravený je výcvik vojenskej jednotky, hradná kuchyňa, atrakcie pre deti, lukostreľba, hod sekerou a mnohé iné. Táborisko je určené pre malých, aj veľkých.

Tajomný hrad nad Košicami je jedným z najväčších hradov v Uhorsku a štvrtým najväčším na Slovensku. Na strategickom mieste, z ktorého bolo možné strážiť a ovládať dôležité cesty z Košíc na Spiš, sa na vrchu zvanom Hradová (466 m n.m.), týčiacim sa nad údolím Hornádu severozápadne od mesta, nachádzajú pozostatky stredovekej stavby známej ako Košický hrad.

Občianske združenie Castellum Cassovia má za sebou od otvorenia hradnej sezóny viacero zaujímavých podujatí - bubnový workshop, Dni Slovákov – Svetové stretnutie zahraničných Slovákov so zameraním na odievanie v stredoveku, lukostrelecký workshop, Teatro in Castro – prehliadku dobových divadiel (Miro Kasprzyk – popredný slovenský mím, divadlo Veritas, divadlo Kapor na scéne), Ethno rytmy Radka Zeleňáka, podujatia Lukostreľba ako obrad a Kuchyňa predkov. Okrem tematických akcií dobrovoľníci združenia prevedú návštevníkov po priestoroch Košického hradu a poskytnú im o ňom zaujímavý odborný výklad.

Castellum Cassovia, o. z. zabezpečuje kultúrny program na Košickom hrade v roku 2013, hlavnou úlohou združenia je vrátiť život na Košický hrad. Program je vytváraný s pomocou Mesta Košice, MK SR, Košice 2013 – EHMK.

Bc. ¼uboš Porada

Kalendárium pripravovaných aktivit:

2. - 4. 8. 2013

Otvorenie vojenského tábora

10.8.2013

Prehliadka hradu - výroba pecí

17.8.2013

Prehliadka hradu - pečenie chleba

23. - 25. 8. 2013

Buhurt

29. - 31. 8. 2013

SC – Vinné

7. - 8. 9. 2013

Festival dobovej hudby

14.9.2013

Dni európskeho kultúrneho dedičstva

28.9.2013

Tradičné píšťaly

5.10.2013

Nočná porehliadka hradu

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]