magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Bezplatné energetické poradenstvo
@ Aktuálne -> Rôzne      Aug 08 2013 - 10:43 GMT

Siedmeho augusta sa začalo na košickej pláži, na sídlisku Nad jazerom, ŽI ENERGIOU! Atraktívne súťaže pre deti a bezplatné energetické poradenstvo pre návštevníkov pripravuje každú stredu aj počas nasledujúcich 4 týždňov Slovenská inovačná a energetická agentúra v rámci projektu ŽI ENERGIOU.

Vďaka interaktívnemu programu budú mať  návštevníci pláže šancu vyskúšať si, ako energiu získať, minúť, skrotiť a najmä ušetriť. Počas dnešného dňa môžu otestovať, ako chutí Slnko a vo vlastnoručne vyrobených solárnych peciach si pripraviť horúcu čokoládu. Na špeciálne upravenom bicykli si môže ktokoľvek preveriť, koľko zelenej elektriny dokáže vyprodukovať šliapaním do pedálov. K dispozícii bude aj elektrická dráha s prekážkami a ďalšie súťaže s užitočnou odmenou. Dospelí môžu využiť bezplatné poradenstvo a spýtať sa, ako by mohli znížiť spotrebu i náklady na energiu. Bezplatné rady im poskytnú konzultanti a experti z poradenských centier ŽI ENERGIOU.

Každá streda bude patriť  inému spôsobu využitia energie. V ďalších týždňoch sa bude súťažiť „s vetrom opreteky" a návštevníkov čakajú aj experimenty skúmajúce ako vzniká elektrina. „Aj v tomto prípade platí, že lepšie je raz vidieť, ako stokrát počuť. Prostredníctvom názorných ukážok deti za pár minút pochopia podstatu základných fyzikálnych zákonitostí a zároveň sa naučia, koľko úsilia treba vynaložiť, aby mohli využívať energiu," uviedla generálna riaditeľka SIEA Svetlana Gavorová. Ako dodala, podobné vzdelávacie aktivity, ktoré SIEA organizuje v školách a v letných táboroch, deti zvyčajne inšpirujú k tomu, aby si vyskúšali základné úsporné opatrenia aj doma s rodičmi.

Podľa S. Gavorovej žiadosti o radu, ktoré poradenské centrá každodenne riešia, dokazujú, že stále viac ľudí si dôležitosť znižovania spotreby energie uvedomuje a o možnosti ako usporiť sa zaujímajú dôsledne, no nezvyčajný priestor v Košiciach dáva príležitosť osloviť aj tých, ktorí by inak odbornú pomoc energetických špecialistov nevyhľadali. Aj preto začne SIEA v najbližších mesiacoch poskytovať bezplatné energetické poradenstvo aj priamo v mestách a obciach.

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) je príspevková organizácia Ministerstva hospodárstva SR pôsobiaca v oblasti inovácií a energetiky. SIEA je implementačnou agentúrou v rámci Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast. Agentúra prevádzkuje monitorovací systém efektívnosti pri využívaní energie a v rámci projektu Žiť energiou poskytuje v regionálnych centrách v Trenčíne, Banskej Bystrici a v Košiciach bezplatné poradenstvo pre domácnosti, podnikateľov a verejný sektor.

 

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]