magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

FESTIVAL DIVADIEL STREDNEJ EURÓPY
@ Kultúra -> Divadlo      Sep 05 2013 - 10:48 GMT

Už o niekoľko týždňov ožije Európske hlavné mesto kultúry 2013 stredoeurópskym divadlom. Od 4. do 8. septembra ovládne centrum Košíc nielen v divadelných priestoroch divadelná všehochuť, ktorú prinesie 7. ročník Festivalu divadiel strednej Európy. Ten organizuje Občianske združenie Košické divadlo v spolupráci so Štátnym divadlom Košice a s podporou ministerstva kultúry v rámci projektu EHMK 2013. Podľa riaditeľa festivalu Františka Ténaia aj v tomto roku festivalový program naplní jeden zo základných cieľov festivalu – priniesť divadelné produkcie do nedivadelných priestorov a prilákať tak čo najväčší okruh divákov aj z radov tých, ktorí ešte divadlu na chuť neprišli.

Tak ako počas predchádzajúcich ročníkov aj tentoraz festival ponúkne naozaj divadelnú všehochuť a prinesie aj netradičné divadelné predstavenia. Medzi také bude určite patriť Teatromat pražského divadla VOSTO5, predstavenie, v ktorom diváci sami rozhodujú o vývoji diania. „Výnimočný zážitok sľubuje aj monodráma SAM pražského Studia Hrdinù, v ktorej sa predstaví hviezdny Karel Roden či predstavenie Best of Ireneusza Krosny, výber toho najlepšieho z produkcie jedného z najlepších komikov – mímov súčasnosti, nielen v rámci Poľska. Milovníkov tanečného umenia určite poteší maďarský Szegedi Kortárs Ballet a jeho predstavenie Unisono na hudbu IX. symfónie Ludwiga van Beethovena. Chýbať nebude ani pouličné divadlo či výber z muzikálovej tvorby Jána Ïurovčíka, ale aj dve akrobaticko-žonglérske produkcie skupiny Firebirds z Budapešti,“ priblížil riaditeľ festivalu niektoré zaujímavosti z programu.
 

STREDA 4. 9.

o 17:00 Krst knihy Dušana Vicena
/Malá scéna ŠD Košice/

o 18:00
STEAM ON! 
Firebirds Budapešť (HU)
Predstavte si fiktívnu dobu, ktorej vládne para a parná energia a trojicu utečencov, ktorá pred zákonom uteká na neuveriteľnom parnom velocipéde. Čo sa stane, keď mu vypovedajú brzdy? Oprava si vyžaduje akrobatické umenie, žonglovanie a šou s prvkami sci-fi... To všetko vo svojej pouličnej šou ponúka žonglérska skupina Firebirds z Budapešti.
/Priestor pri Immaculate/

o 19:00
Siluet b-mol – slávnostná premiéra (len pre pozvaných hostí)
Štátne divadlo Košice (SK)
Komorná hra zo súčasnosti pre dvoch mužov a dve ženy, za ktorú autor získal tretie miesto v prestížnej súťaži českých a slovenských dramatických textov Cena Alfréda Radoka v roku 2005. Autor v nej takmer s detektívnym napätím pred divákom odkrýva zamotané vzťahy dvoch párov. Hra plná vtipu, irónie, sarkazmu, nostalgie, nenaplnených snov a túžob, ale aj pokušení a såz.
/Malá scéna ŠD KE/

o 19:30
Portnoyov komlex
Teatr WARSawy Varšava (PL)
„Portnoyov komplex” je kultový a zároveň škandalózny text – manifest mladej generácie 70. rokov minulého storočia. Alexander Portnoy je neurotický mladý muž, ktorý uteká od všetkého, čo ho v mladosti tvarovalo – od hraníc, ktoré prináša výchova v malomeštiackej židovskej rodine, od morálnych zásad, od nadvlády otca. 
/Kasárne Kulturpark, Kukučínova 2/

o 22:00
Teatromat
VOSTO5 Praha (CZ)
Prvý divadelný automat, ktorého dej máte vo vlastných rukách. Pražské divadlo VOSTO5, ktoré sa zaoberá predovšetkým autorským divadlom, prináša divadelný automat, v ktorom diváci hlasujú o osude Aleny, ktorá sa rozhodla odísť do Prahy splniť si svoj veľký sen. Podarí sa jej to? To všetko záleží na divákoch a ich rozhodnutiach.
/Festivalový stan pri Urbanovej veži/

 

ŠTVRTOK 5. 9.

o 17:00 Krst knihy Tibora Ferka
Divadelné letopisy mesta Cassa, Caschau, Kassa, Košice 1557-1945 v súvislostiach dejín
/Salónik v Historickej budove ŠD Košice/

o 18:00
STEAM ON!
Firebirds Budapešť (HU)
/Priestor pred Historickou budovou ŠD Košice/

o 19:00
Monodráma Milky Zimkovej (SK) 
/Malá scéna ŠD KE/

o 21:00
The Swing Begins – ohňová show
Firebirds Budapešť (HU)
Predstavenie evokuje atmosféru začiatku minulého storočia s dvoma krásnymi dámami a gentlemanom. V sprievode electroswingovej hudby uvidíte dynamické akrobacie plné ohňa a ilúzií, ale aj úchvatné hula hoop choreografie.
/Priestor pred Immaculate/

o 22:00
Tu v dome (SK) (koncert)
/Festivalový stan pri Urbanovej veži/

PIATOK 6. 9.

o 17:00 Krst kníh Andrzeja Stasiuka a Patricii Paszt
Poľský inštitút
/Cavearia Theatru, Hlavná 76 - v budove Malej scény ŠD Košice/

o 18:00
SAM
Studio Hrdinù Praha (CZ)
Jedna z najväčších českých hereckých osobností dneška Karel Roden spolu s režisérkou Kamilou Polívkovou skúma v hre nemeckej autorky nesmiernu príťažlivosť popularity, ktorá v ľuďoch prebúdza voyeuristické sklony a dodáva aj najbanálnejším veciam, činom a výrokom známej osobnosti – umelca – zdanie jedinečnosti a vyššej hodnoty. 
/Malá scéna ŠD Košice/

o 19:30
Unisono, IX.symphony
Szeged Contemporary Dance Company (HU)
Okrem nezameniteľného a výsostného postavenia vo svete hudby je IX. symfónia nádherným dielom aj preto, lebo prináša myšlienky, ktoré sú záväzné až do dneška. Možno, že vzájomné posolstvo Beethovena a Schillera ešte nikdy nebolo tak dôležité. Ako humanisti vždy snívali o kolektívnom horení ľudského ducha, o duševnom „unisone“, ktoré by bolo schopné zmeniť náš každodenný život. Existuje také unisono? Choreograf Tamás Juronics je presvedčený, že áno.
/Historická budova ŠD KE/

o 22:00
Best of
Ireneusz Krosny (PL)
Ireneusz Krosny patrí medzi najlepších poľských komikov a mnohé ocenenia získal aj vo svete. Sila jeho umenia vychádza z dvoch zdrojov – v prvom rade z vlastného originálneho ponímania humoru a aj z jedinenčného štýlu. Príďte sa presvedčiť a zabaviť na jedinečnú komickú one man šou.
/Festivalový stan pri Urbanovej veži/

SOBOTA 7. 9.

o 15:00 Maškrtníček
Divadlo Maškrta (SK)
/Priestor pred Historickou budovou ŠD Košice/

o 19:00 Siluet b-mol – 2. premiéra
Štátne divadlo Košice (SK)
/Malá scéna ŠD KE/

o 22:00 Piate ročné obdobie
Marián a Martin Geišbergovci a skupina UMK (SK)
Otec a syn Geišbergovci a jedna kapela. V projekte Piate ročné obdobie si môžete čítať aj počúvať o veciach, ktoré sú také obyčajné, až sa o nich takmer prestalo hovoriť. Pozývame vás na jedinečné poetické pásmo s pesničkami, ktoré sa podávajú z ruky do ruky a kolujú internetom.
/Festivalový stan pri Urbanovej veži/
NEDE¼A 8. 9.

o 15:00 Detské tvorivé dielne
/Festivalový stan pri Urbanovej veži/

o 18:00
Rómeo, Júlia a vírus
Túlavé divadlo Trnava (SK)
Výborná komédia s veršami a originálnym humorom, ktorá získala cenu „Zlatý gunár“ Akadémie humoru Slovenska na festivale Kremnické gagy 2010. Zaoberali ste sa už myšlienkou ako by vyzeral vzťah Rómea a Júlia – večných milencov - v súčasnom svete?
/Priestor pred Historickou budovou ŠD Košice/

o 20:00
Now? – predstavenie uvádzame v spolupráci s TABAČKA Kulturfabrik
Divadlo Continuo Malovice (CZ)
Sme ešte schopní povedať niečo autentické, alebo už môžeme len opakovať, kopírovať, strihať a lepiť? Sme schopní vziať na milosť zážitky, pocity, stavy, obrazy z našich snov, ktorým možno nerozumieme, ktoré nie sme schopní formulovať do slov, ale napriek tomu sú pravdivé, pretože sme ich zažili a zažívame? 
/TABAČKA Kulturfabrik, Gorkého 2/

o 20:00
Horúčka muzikálovej noci
Výber z muzikálov Jána Ïurovčíka (SK)
/Amfiteáter, Festivalové nám./

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]