magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Fotografka Alica Marková: Portréty
@ Kultúra -> Výstavy      Apr 10 2002 - 11:42 GMT

22. 1. - 3. 3. 2002

Fotogaléria K-91, vestibul kina Družba, Hronská ulica

Nedávno som počul názor jedného fotografa na portrét: "To je to základné čo by mal každý fotograf zvládnuť." Odvtedy to nosím v hlave. Pomaličky si tento citát upravujem do vlastnej podoby - portrét je to prvé čo by mal každý dobrý fotograf zvládnuť a posledné čo asi naozaj zvládne.

Čo si o obrázkoch ľudí myslí pani Alica Marková:

" V mojej pracovnej náplni je fotografovanie statických predmetov, preto vo voľnej tvorbe je pre mňa najúžasnejší živí človek."

O portrétoch:

"Nemám veľký problém sa pustiť s niekým do reči, alebo niekoho presvedčiť aby sa dal fotografovať. Nadviazať s ním kontakt tak, aby ako model nebol príliš strnulý, aby sa príliš nesústreďoval na to, že ho fotografujem. Málokedy je prvý záber portrétovanej osoby naozaj dobrý. Musím model poznať dlhšie. Musí vzniknúť nejaký vzťah aby sa fotografovaný človek zbavil trémy. Väčšinou ľudia, keď vidia objektív, nie sú prirodzení."

O fotosérii:

"Každý fotograf na začiatku tvorby vytvára najprv samostatné snímky. Počas štúdia na Inštitúte tvorivej fotografie Sliezskej univerzity v Opave dávať jednotlivé snímky do celkov alebo do uzavretých blokov aby boli fotografie schopné vyjadriť nejakú širšiu ucelenejšiu myšlienku."

O fotosérii: Človek s obľúbeným predmetom

"Chcela som fotografovať celé postavy ľudí. Rozmýšľala som či v nejakom geste či póze. Potom ma napadlo, že každý človek má nejakú vec, ktorú tak často používa a nechce sa jej vzdať. Má k tomu predmetu špeciálny vzťah. Pri samotnom fotografovaní to aj trošku odpútalo ich pozornosť a boli prirodzenejší."

O fotosérii: Človek v domácom prostredí

"To bolo občas trochu dobrodružné fotenie. Niektorí boli moji známi, niektorých som videla vtedy prvý a posledný krát. Ku niekomu som osobný vzťah nemohla mať, ale aj napriek tomu ma to prostredie natoľko inšpirovalo, že som si našla ten správny uhol. Napríklad mladá Vietnamka, ktorá pred časom pracovala vo Svite ako šička mala veľkú nedôveru. Ale hneď ako som jej dala prvú fotografiu, začali mi trochu dôverovať."

O budúcnosti:

"Čiernobielu fotografiu určite neopustím ani v budúcnosti. Mám teraz v pláne robiť abstraktnú dekoratívnu fotografiu vo farbe. Určite sa znova vrátim k portrétom. Budú to trochu náročnejšie komponované snímky v nejakom štylizovanom prostredí. Aj negatívov, ktoré som ešte nestihla zväčšiť mám haldy."

O sebe: Alica Marková, Bc.

"Narodila som sa 3.8.1954 v Košiciach. Po absolvovaní SŠUP - odbor propagačné výtvarníctvo som začala pracovať v Archeologickom ústave SAV ako fotografka - dokumentujem výskumy, nálezy a prispievam do odborných a populárno-vedeckých časopisov. V roku 1986 som absolvovala Inštitút výtvarné fotografie SČF- Praha, v roku 1998 som skončila bakalárske štúdium Inštitúte tvorivej fotografie Sliezskej univerzity v Opave. Fotografia je neodmysliteľnou súčasťou môjho života i vo voľnom čase. Okrem zátiší, abstraktných kompozícií a dokumentu podstatnú časť mojej tvorby tvoria portréty. Na tejto výstave Vám predstavujem portréty realistické, nezvyčajné výrezy, niektoré s miernou dávkou irónie, cyklus portrétov ľudí v reálnom prostredí či s obľúbeným predmetom."

Fotografické cykly:
1985 - maketa knihy Dom krásy
1986 - Portréty
1986 - Osada Skalka (dokument)
1987 - kompozície Bez názvu
1989 - maketa knihy Skôr, ako nám zatlieskali
1994 - Moje zátišia
1997 - maketa knihy Divadlo Romathan
1998 - cyklus ¼udia s obľúbeným predmetom

Autorská výstava:
1988 - Výstavná sieň DK ROH, Pøibor

Spoluúčasť na výstavách:
1986 - Bayerische Staatslehranstat für Photographie, Mníchov
1986 - DK Ružinov, Bratislava
1986 - Galerie 4, Cheb
1987 - Brno
1987 - Fotogaléria, Kaunas
1988 - Galerie 4, Cheb
1989 - Galéria Nova, Košice
1992 - Rožňava
1993, 1994 - Kino Družba, Košice
1995, 1996 - Slovenská sporiteľňa, Košice
1999, 2001 - Kino Družba, Košice
2001 - Galéria Foto Art, Oradea

kontakt : A.Marková,Bc., Park Angelinum 10, 04001 Košice 1, Tel.: 055/6332005 , E-mail : almar @ szm.sk

Rozprával sa a fotografoval autorku - Karol Hatala   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]