magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 12. a 13. 11. 2013
@ Aktuálne -> Polícia      Nov 14 2013 - 09:17 GMT

Zlodeji spôsobili škody za viac ako 20.000,- eur

Doposiaľ nezistený páchateľ sa včera vlámal do bytu na Gorkého ulici v Košiciach. Z bytu si odniesol rôzne šperky zo žltého kovu s diamantmi, hotovosť, oblečenie, mobilný telefón a rôznu kozmetiku. Majiteľke krádežou vznikla škoda vo výške 20.000,- eur. Neznámy páchateľ sa z pondelka na utorok vlámal do rodinného domu na Zelenej ulici v obci Smižany (okr. Spišská Nová Ves). Z priestorov domu ukradol elektrickú uťahovačku, zváracie trafo, priamočiaru pílu, vàtačky a ďalšie pracovné náradia. Taktiež si zobral Hi-Fi vežu a rôzne potraviny. Páchateľ spôsobil celkovú škodu za viac ako 2.500,- eur. Policajti v oboch prípadoch miesto činu riadne zadokumentovali, zaistili rôzne stopy a začali trestné stíhanie pre trestné činy krádeže a porušovania domovej slobody. Po páchateľoch a odcudzených veciach intenzívne pátrajú.

Vypátrali dlhoprstých

Jasovskí policajti vypátrali a z prečinu krádeže spáchaného formou spolupáchateľstva obvinili trojicu Medzevčanov vo veku 17,18 a 22 rokov. Trojica mladíkov v polovici septembra na Kováčskej ulici v meste Medzev (okr. Košice-okolie), preliezla oplotenie firmy a následne vnikli do výrobnej haly. Z nej odcudzili rôzne ručné a elektrické náradie, čím miestnej firme spôsobili škodu za viac ako 1.000,- eur. V prípade dokázania viny hrozí dvom plnoletým trest odňatia slobody až na dva roky a mladistvému polovica z tejto trestnej sadzby.

Poverený príslušník PZ z prečinov krádeže a porušovania domovej slobody obvinil 23-ročného Mareka z okresu Košice-okolie. Obvinený včera medzi 14.00 a 16,00 hodinou vošiel na dvor rodinného domu v obci Buzica, kde sa vlámal do domu. Odcudzil digitálny dekodér na TV prijímač, nabíjací kábel a adaptér. Majiteľovi spôsobil škodu za takmer 50,- eur. V prípade dokázania viny mu hrozí až dvojročné väzenie.

Kamionista strhol železničné zabezpečovacie zariadenie a ušiel

Michalovskí policajti vypátrali vodiča, ktorý v pondelok večer poškodil železničné zabezpečovacie zariadenie a z miesta nehody ušiel. Policajti miesto nehody zadokumentovali a pri jej objasňovaní vypátrali vinníka, je ním 47-ročný vodič z Poľska. Ten pri cúvaní s nákladným vozidlom zn. Scania s návesom na príjazdovej komunikácii k miestnemu závodu, pri železničnom priecestí, pravou stranou návesu zachytil železničné zabezpečovacie zariadenie. Zariadenie sa zlomilo a  spadlo spolu so spúšťacou závorou na železničné priecestie. Vodič po nehode na mieste nezotrval a s vozidlom odišiel. Vypátraný vodič sa ku skutku priznal a podrobil sa dychovej skúške na alkohol. Policajti mu namerali 0,28 mg/l alkoholu v dychu /0,58 promile/, pričom uviedol, že alkohol požil až po dopravnej nehode, keď už vozidlo neviedol. Pri nehode k zraneniu osôb nedošlo. Na návese motorového vozidla bola spôsobená škoda cca 100,- eur a na železničnom zabezpečovacom zariadení vznikla škoda cca 3.000,- eur. Vodič svojím konaním porušil dopravné predpisy za čo mu bola uložená bloková pokuta.

V tejto súvislosti pripomína povinnosti účastníka dopravnej nehody :

Vodič, ktorý sa zúčastnil na dopravnej nehode, je povinný bezodkladne zastaviť vozidlo a zdržať sa požitia alkoholu alebo inej návykovej látky po nehode v čase, keď by to bolo na ujmu zistenia, či pred jazdou alebo počas jazdy požil alkohol alebo inú návykovú látku.  
 

Účastník dopravnej nehody (každá osoba, ktorá sa priamo aktívne alebo pasívne zúčastnila na dopravnej nehode, teda často krát i svedok – okolo idúce vozidlo, či chodec) je pod hrozbou sankcie povinný:  
-
ohlásiť dopravnú nehodu policajtovi,  
- poskytnúť podľa svojich schopností a možností zranenej osobe prvú pomoc a bezodkladne privolať záchrannú zdravotnú službu,  
- urobiť potrebné opatrenia na záchranu osoby alebo majetku ohrozeného dopravnou nehodou,  
- zotrvať na mieste dopravnej nehody až do príchodu policajta alebo sa na toto miesto bezodkladne vrátiť po poskytnutí alebo privolaní pomoci, alebo po ohlásení dopravnej nehody,  
- zdržať sa konania, ktoré by bolo na ujmu vyšetrenia dopravnej nehody, najmä premiestnenia vozidiel,  
- urobiť vhodné opatrenia, aby nebola ohrozená bezpečnosť cestnej premávky na mieste dopravnej nehody,  
- umožniť obnovenie cestnej premávky, najmä premávky vozidiel pravidelnej verejnej dopravy osôb,  
- preukázať svoju totožnosť na požiadanie iného účastníka dopravnej nehody,  
- bezodkladne upovedomiť osobu, ktorá nie je účastníkom dopravnej nehody, o hmotnej škode, ktorá jej bola spôsobená dopravnou nehodou, a oznámiť jej svoje osobné údaje; ak to nie je možné, upovedomenie a oznámenie zabezpečí prostredníctvom Policajného zboru.  

 
Ak je to nevyhnutné na uvoľnenie alebo na ošetrenie zranenej osoby alebo na obnovenie cestnej premávky, účastník dopravnej nehody môže premiestniť vozidlá,
pritom je však povinný vyznačiť postavenie vozidiel po dopravnej nehode, situáciu a stopy.  
Účastník dopravnej nehody je povinný poskytnúť orgánu Policajného zboru potrebnú súčinnosť pri objasňovaní dopravnej nehody vrátane predloženia dokladov, ktoré s tým súvisia.

Ten, kto ako vodič vozidla, ktorý sa zúčastnil na dopravnej nehode, bezodkladne nezastavil vozidlo, nezdržal sa požitia alkoholu alebo inej návykovej látky po nehode v čase, keď by to bolo na ujmu zistenia, či pøed jazdou alebo počas jazdy požil alkohol alebo inú návykovú látku, alebo nezotrval na mieste dopravnej nehody až do príchodu policajta alebo sa na toto miesto bezodkladne nevrátil po poskytnutí alebo privolaní pomoci, alebo po ohlásení dopravnej nehody, mu môže byť uložená pokuta minimálne 300 eur až do 1.300 eur a sankcia zákazu činnosti viesť motorové vozidlá v minimálnom trvaní jeden rok a maximálne do piatich rokov.

 

Viac informácií nájdete na stránke : http://www.minv.sk/?co-robit-v-pripade-nehody

 

 

13.11.

Spišskonovoveskí  policajti objasnili sériu vlámačiek

Spišskonovoveskí  policajti z prečinov krádeže a porušovania domovej slobody obvinili niekoľko osôb z obce Smižany, ktorí počas tohto roku vykonali viacero krádeží. Miroslav (25) a Róbert (34) sa v júny na Čingove v katastri obce Smižany, vlámali do rekreačnej  chaty, odkiaľ odcudzili štyrom českým turistom ruksak, rôzne oblečenie, tablet, statív na fotoaparát, kľúče od vozidla, mobilný telefón, hodinky a finančnú hotovosť. Celková škoda bola vyčíslená na viac ako 1.200,- eur a 6.500,- Korún českých. Miroslavovi (25) pri ďalšej krádeži v auguste asistoval Pavol (25). V rekreačnej oblasti Košiarny briežok, v katastri obce Smižany sa vlámali do chaty, odkiaľ ukradli dva fotoaparáty, mobilný telefón, tri páry obuvi, tašku s rôznymi sladkosťami a štyri fľaše vína. Škoda bola vyčíslená na 2.480,- eur. Koncom marca v Smižanoch na Košiarnom Briežku Miroslav s Pavlom sa vlámali do chaty, odkiaľ ukradli dva mobilné telefóny, vetrovku, peňaženky s finančnou hotovosťou a osobné doklady. Škody sa vyšplhali na takmer 800,- eur.

Počas uplynulého víkendu sa Pavol s mladistvým 17-ročným Dušanom v chatovej oblasti Košiarny briežok, vlámali do osobného motorového vozidla zn. Opel Astra. Z auta ukradli príklepovú vàtačku. Celková škoda činí približne 500,- eur. Obaja kumpáni navštívili aj rodinný dom na Zelenej ulici v obci Smižany. Cez okno sa dostali násilím do domu, odkiaľ ukradli elektrickú uťahovačku, zváracie trafo, priamočiaru pílu, vàtačky, Hi-Fi vežu, rôzne potraviny a ďalšie pracovné náradia. Spôsobili celkovú škodu za viac ako 2.500,- eur. /vid´ včerajšia tlačová správa/. V prípade dokázania viny hrozí obvineným až dvojročné väzenie, u mladistvého sa trestná sadzba znižuje na polovicu.

 

Trojlístok potiahol sušičku

Poverený príslušník Obvodného oddelenia PZ Veľké Kapušany z prečinu krádeže spáchaného formou spolupáchateľstva obvinil troch mužov z okresu Michalovce vo veku 26, 33 a 36 rokov. Títo v utorok popoludní z chodníka pred predajňou elektra na námestí vo Veľkých Kapušanoch, odcudzili voľne položenú sušičku. Spoločnosti so sídlom v obci Veľké Slemence spôsobili škodu za 500,- eur. Dvoch obvinených policajti zadržali a umiestnili v cele policajného zaistenia. V prípade dokázania viny hrozí obvineným až dvojročné väzenie.

Vodič pri cúvaní prešiel osemročné dievča 

Včera krátko po štrnástej hodine došlo na miestnej komunikácii v obci Ïurkov k dopravnej nehode medzi osobným motorovým vozidlom a maloletou chodkyňou. 37-ročný vodič ŠKODY Fábie s vozidlom cúval z dvora rodinného domu. Pri vychádzaní na cestu, v dôsledku nevenovania dostatočnej pozornosti vedeniu vozidla, narazil na pravom okraji miestnej komunikácii smerujúcej k obecnému úradu do tam kľačiacej chodkyne (8). Zadným ľavým kolesom jej vyšiel na predkolennú časť nohy. Chodkyňa utrpela ťažkú ujmu na zdraví s predpokladanou dobou liečenia v trvaní viac ako 42 dní. Vodič bol podrobený dychovej skúške na zistenie alkoholu v dychu s negatívnym výsledkom. Prípad na mieste prevzal vyšetrovateľ PZ, ktorý začal trestné stíhanie vo veci prečinu ublíženia na zdraví.

 

 

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]