magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Kultúrne centrum KSK pozýva
@ Kultúra -> Výstavy      Nov 15 2013 - 11:22 GMT

Kultúrne centrum KSK v nových výstavných priestoroch na Hlavnej 48 v Barkóczyho paláci otvorí v poradí už štvrtú výstavu usporiadanú v rámci cezhraničnej spolupráce s kultúrnymi inštitúciami v Poľsku a v Maďarsku. Tentoraz je to dvojvýstava z Osvetových stredísk v Sátoraljaújhelyi a Sárospataku zo spriatelenej Borsod Abaúj Zemplénskej župy. Vernisáž sa uskutoční 20.novembra 2013 o 16.30.

Zaujímavou a pre našich fotografov príťažlivou je kolekcia fotografií zo Sátoraljaújhelyi, už nežijúceho autora Dr.Kemenczky Kálmána, advokáta (1892 - 1981), ktorý študoval  na košickom gymnáziu Rádu Premonštrátov, ale aj na univerzitách v Nemecku a v Anglicku.

S Košicami bol prepojený  nemálo rokov. Bol uznávaným právnikom a človekom moderného zmýšľania.V roku 1912 sa stal šéfredaktorom odborného časopisu Spolku právnikov-Právnického Života, redigoval  umelecký a obrázkový týždenník  Košické divadelné noviny, bol  redaktorom aj administrátorom spoločenského týždenníka Kassai Híradó (Košický vestník).

Okrem spomínaných aktivít sa vášnivo venoval fotgrafovaniu. 

Reálne zobrazoval prírodu aj ľudí okolo nej. Najradšej zachytával fotaparátom tatranskú krajinu. Samotný názov terajšej výstavy  ZA¼ÚBENÝ DO TATIER  vyjadruje jeho vzťah k tatranskej prírode, ale hlavne k jeho obyvateľom, ktorých zobrazoval vo svojich žánrových fotografiách. Rád fotografoval portréty,  ale aj ľudí v pracovných či sviatočných krojoch.      
Košice preslávil v roku 1942, ke* Košický Spolok Fotografov - (Uhorský Karpatský Spolok) - usporiadal prvú celoštátnu autorskú výstavu. Odborná porota v zložení Juraj Collinássy, Zoltán Kassai a Ladislav Rozman  odmenili Dr. Kemenczky Kálmána čestným diplomom. Autor bol aj zakladajúcim členom Košického spolku fotografov. Bol častým účastníkom domácich aj zahraničných výstav (1932-34 a 1942), odkiaľ si odniesol zlaté, strieborné aj bronzové medaily. Po roku 1945 žil v meste Sátoraljaújhelyi v kruhu svojej milovanej rodiny a vnukov, až do roku 1981, kedy zomiera.

Kurátorom výstavy je Bán András, kunshistorik.

Zo Sárospataku sa predstaví mladá, ambiciózna výtvarníčka a organizátorka kultúrnych aktivít Halász Géczy Ágnes.Vyštudovala kresbu a vizuálnu komunikáciu na filozofickej a umeleckej katedre  Vysokej školy v Nyiregyházi v Maďarsku. Je známa svojimi ilustráciami  kníh pre deti. Názov výstavy ROZPRÁVKOVÉ ILUSTRÁCIE napovedá o obsahu vystavených diel. Ilustráciami  sa vracia do svojho detstva, kedy ju očarili práve obrázkové knižky, ktoré ju  ešte viac zah*bili do opisovaného deja.

V dospelosti zabúdame, akým  životodarným živlom boli pre nás hry i rozprávky v nespútanej  predstavivosti. Autorka nás vracia do sveta detstva, otvára nám brány do oblakov, ktoré sú ospievané v ľudových piesňach a sú čarovným prechodom medzi pozemským a nebeským svetom. Nabáda nás, aby sme si našli ten správny kľúč na otváranie “čarovnej brány”.

Najväčšou záľubou Halász Géczy Ágnes sú ilustrácie detských rozprávkových kníh, ale aj kreatívne činnosti ako sú maľovanie na tvár, maľovanie detských izieb, čítanie, bicyklovanie, gastronómia, záhradkárstvo, cestovanie ale aj tvorivé aktivity s deťmi.

Kurátorom výstavy je feLugossy László, výtvarník.

Obidve výstavy si v Galérii Kultúrneho centra môžu návštevníci pozrie* v pracovných dňoch v čase od 9:00 do 17:00  do 11. decembra 2013.

 

 

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]