magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V ŠD uvedú sedem nových titulov
@ Kultúra -> Divadlo      Jan 14 2014 - 12:55 GMT

Druhá polovica sezóny 2013/2014 prinesie na obe scény košického divadla sedem nových titulov. Prvým bude 31. januára premiérové uvedenie hry bývalého slovenského prezidenta Rudolfa Schustera Bocatius o známom košickom richtárovi. Predstavenie v réžii Martina Kákoša uvádza divadlo pri príležitosti životného jubilea autora.

Po Bocatiovi príde 21. februára v Historickej budove na rad premiéra autorského tanečného príbehu Ondreja Šotha Smrť v Benátkach. Príbeh podľa románovej predlohy Thomasa Manna sa odohráva v impresionistickom období na motívy osudu starnúceho nemeckého spisovateľa, ktorý sa na jeseň svojho života pokúsi zbúrať všetko konvenčné, čo obklopovalo jeho život doteraz a zažíva renesanciu pocitov z nového miesta v Benátkach, ale i túžob, ktoré nikdy predtým necítil.

Prvou opernou premiérou v novom roku bude 14. marca uvedenie jednodejstvovej opery Richarda Straussa Ariadna na Naxe v réžii Lindy Keprtovej a hudobnom naštudovaní Konrada Leitnera. Straussovo dielo je založené na princípe „divadla v divadle" a prinesie výnimočnú náročnosť speváckych partov hlavných predstaviteľov, netradičnú inštrumentáciu a nástrojové obsadenie a mimoriadne originálnu prácu s povestne známou témou. Košické divadlo uvádza druhú verziu tejto opery, ktorá mala premiéru v roku 1916 a predstaví sa v nej spevácke obsadenie medzinárodného renomé.

Na Malú scénu vstúpi 28. marca zábavná, chvíľami trochu trpká komédia zo súčasnosti, Amazónia poľského autora Michala Walczaka. Autor sa v nej venuje svojej obľúbenej téme partnerských vzťahov a tentoraz načrel do prostredia hercov. Mladý herecký pár je postavený pred dilemu, či robiť naozajstné, "veľké umenie" v divadle, alebo či sa "ušpinit" napr. prácou v televíznom seriáli. Autor v hre ironizuje nielen stupiditu seriálov a ich primitívnych zápletiek a dialógov, úroveň hercov a režisérov, ale aj druhú stranu prívržencov "veľkého umenia", ktorí častokrát ani len netušia, ako by to „pravé" umenie malo vyzerať a upadajú zase do iných klišé.

Záver apríla prinesie na scénu Historickej budovy svetoznámy príbeh L. N. Tolstého pretavený do tanca. 25. apríla bude mať premiéru Anna Karenina, ktorú s košickým baletom naštuduje mladý ruský režisér a choreograf Kirill Simonov, ktorý za svoju neoklasickú choreografickú tvorbu získal viacero prestížnych ocenení a medzi jeho popredné diela patrí Luskáčik v Mariinskom divadle Petrohrad, na ktorom spolupracoval so svetovým dizajnérom Mihailom Chemiakinom, Madame Lionelli premiérovanú v Albert Hall v Londýne, či balet Pulcinella v Novosibirskej opere.

Brilantne napísanú komédiu Voľnomyšlienkár jedného z celosvetovo najhrávanejších francúzskych autorov Erica- Emmanuela Schmitta uvedie divadlo na Malej scéne 9. mája. Dej sa točí okolo veľkého osvieteneckého filozofa Denisa Diderota. Známy mysliteľ a nenapraviteľný sukničkár, ktorého v záhradnom pavilóne práve v intímnej póze portrétuje pekná maliarka, musí narýchlo napísať heslo o morálke do veľkej Encyklopédie. Schmitt vo svojej hre ukazuje, že na svete snáď nie je nič relatívnejšie ako morálka a jeho vtipné dialógy sú pohladením pre divákovu inteligenciu a citlivosť.

Poslednou premiérou sezóny bude 16. mája v Historickej budove uvedenie dvoch jednoaktových opier - Sedliackej cti Paola Mascagniho a Komediantov Ruggiera Leoncavalla. Na režisérsku stoličku sa vráti Michael Tarant, ktorého si diváci pamätajú ako režiséra Jej pastorkyne, hudobné naštudovanie bude mať v rukách Igor Dohovič.

Zdroj: http://www.sdke.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=872%3Av-prvom-polroku-es-divadelnych-premier&lang=sk

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]