magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

„Po stopách Železnej cesty“ a výstava „Krojované bábiky“
@ Kultúra -> Výstavy      Feb 13 2014 - 07:53 GMT

Kultúrne centrum Košického samosprávneho kraja (KC KSK) pozýva  všetkých obdivovateľov prírodných a kultúrnych pamiatok košického kraja, ale aj milovníkov ľudových tradícií  na výstavu fotografií pod názvom „Po stopách Železnej cesty“, ktorej súčasťou je aj výstava  krojovaných bábik. Vernisáž výstavy sa uskutoční 19. februára o 16.30 v Kultúrnom centre KSK na Hlavnej 48 v Košiciach.

KC KSK je každoročne organizátorom Medzinárodného plenéra pre  fotografov, ktorý sa koná v rámci košického kraja vždy na niektorej z tematických ciest – Gotickej, Železnej a Vínnej. Prepojenie kultúrnych tradícií regiónu s kultúrnymi tradíciami Európy prostredníctvom týchto ciest je hlavným zámerom programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita, ktorý okrem toho, že spája ľudí, ponúka možnosti na spoznávanie a objavovanie nášho kraja.

Výstava „Po stopách Železnej cesty“ je výsledkom trojdňového Medzinárodného plenéra, ktorý sa uskutočnil v septembri minulého roku v okrese Rožňava. Východiskovým bodom pre mapovanie pamiatok a okolitej prírody, ale aj tradícií bola obec Rejdová, ktorá je národopisnou lokalitou celoslovenského významu. Dvadsaťjeden účastníkov z Košíc, Spišskej Novej Vsi, Rožňavy ale aj z Oradei (Rumunsko) a Krosna (Poľsko) malo možnosť v piatok popoludní navštíviť remeselníkov v obci Rejdová, spoznať a dokumentovať tradičné remeslá ako výrobu paličkovanej čipky, drevených šindľov, tkanie kobercov na krosnách a pradenie.

Víkend bol zameraný na fotografovanie v okolitých obciach a mestách. V Dobšinej, v meste s bohatou históriou,  v ktorom sa v rôznych historických etapách ťažilo železo, kobalt, meď, azbest ba aj striebro navštívili fotografi Banícky dom. Z historicko-umeleckých a staviteľských pamiatok ich zaujal starý gotický evanjelický kostol, ktorého interiér bol práve v rekonštrukcii, no napriek tomu sa im podarilo odfotografovať nádhernú vnútornú freskovú výzdobu kostola. Cestou do Stratenej sa naskytol výnimočný výhľad na prírodnú scenériu okolia Dobšinej. Poniektorí sa rozhodli navštíviť Dobšinskú ľadovú jaskyňu, ktorá patrí medzi naše národné prírodné pamiatky a bola zaradená do Zoznamu svetového prírodného dedičstva a uznaná za svetový unikát. Na vystavených fotografiách nájdeme okrem toho kaštieľ vo Vlachove, rodný dom P.J. Šafárika v Kobeliarove, hutu v Nižnej Slanej, vodnú nádrž v Dedinkách, ale aj ranč pod Ostrou skalou či Slavošovský tunel.  Zahraničným účastníkom učarila príroda  Stratenského kaňona.

Vo večerných hodinách sa premietali multimediálne prezentácie z autorskej tvorby účastníkov plenéra. Celé podujatie sa nieslo v znamení príjemnej priateľskej a zároveň tvorivej atmosféry.

Z fotografií, ktoré autori odovzdali na výstavu bola zostavená táto reprezentačná kolekcia, ktorá bude bude mať putovný charakter. Budú ju môcť vidieť nielen Košičania,  ale poputuje aj do iných miest v rámci  nášho kraja, okrem Rejdovej  aj  do poľského Krosna a rumunského mesta Oradea.

Súčasťou výstavy fotografií je aj výstava krojovaných bábik, ktoré zapožičala Únia žien Slovenska. Dvadsať  bábik odetých v slovenských krojoch, ktoré sú rozmanité vo svojich typoch, strihoch, materiáloch je prezentáciou toho, čo  dokázala zručnosť žien. Výstava krojovaných bábik štartuje svoju púť v Košiciach, odkiaľ má namierené do Prešova a do ďalších miest Slovenska.

Výstavu  si budú môcť   návštevníci pozrieť v pracovných dňoch od 9.00 do 17.02. do 21. marca na Hlavnej 48 v Barkóczyho paláci v Košiciach.


 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]