magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Staromestské divadlo Košice oslávi 15. ročné jubileum
@ Kultúra -> Divadlo      Feb 20 2014 - 09:02 GMT

Pri tejto príležitosti ponesie od soboty 22. februára 2014 aj meno svojho zakladateľa Petra Raševa. Ako povedala súčasná riaditeľka divadla a zároveň životná partnerka predčasne zosnulého herca ¼uba Blaškovičová, tento krok je logickým vyvrcholením uznania toho, čo Peter Rašev pre košickú kultúru znamenal.

Staromestské divadlo vzniklo ako protest proti nezmyselnému spojeniu košického Štátneho divadla a DJZ v Prešove v roku 1996 - spojením dvoch umeleckých agentúr: Petra Raševa a Niny Rašiovej. A keďže tí, ktorí ho pokladali za nezmyselné, boli nútení z tohto zlepenca odísť, tí , pre ktorých tieto dosky znamenali nielen svet, ale celý ich život: založili vlastné, non –profitné, profesionálne divadlo,“ hovorí o vzniku divadla Blaškovičová.

Divadlo počas svojej existencie uviedlo viacero zaujímavých titulov, organizovalo 10. ročníkov festivalu Európskych nezávislých  divadiel, okrem roku 2008. „Ten rok bol pre Staromestské divadlo ťažký . Peter odišiel na druhú stranu  - a v tom roku sa festival nekonal. Ale zanechal po sebe hru, ktorú sme inscenovali a otvárali tak posledný 10. festival.  Jeho letnú časť teda otvorilo Sanatórium Petra Raševa,“ spomína Blaškovičová.

Divadlo bez stálej scény v súčasnosti nehrá, jeho najväčším projektom sú čoraz  populárnejšie Imaginácie. ¼uba  Blaškovičová  je  ich  autorkou, managerkou aj režisérkou. „Vedela som, že sa púšťam do hotového šialenstva  – ale našla som u mnohých ľudí  úžasnú podporu – a časom aj silný umelecký team. Aj keď naša rodinná tvorivá  atmosféra pred každým veľkým projektom vydala nielen za taliansku rodinu, ale celú dedinu a nervy praskali každým dňom, dodnes to so mnou všetci vydržali“, dodáva s úsmevom.  

Vyznáva sa zo spomienok na najbližšieho človeka, principála  Staromestského  divadla, ktorý v ňom hral a režíroval. „Bol to skvelý a všestranný herec, milovník bonmotov a čierneho humoru. I keď som väčšinu organizačných a praktických vecí riešila ja, on bol tou „umeleckou dušou„ on lietal kdesi v časopriestore a najradšej mimo reality, ktorá ho ťažila. Verím, že si všetci želáme, aby nielen na fotografiách navždy zostal súčasťou Staromestského divadla,“ dodáva Blaškovičová.

Projekty  pre dospelých, ktoré uviedlo Staromestské divadlo:

politický kabaret  „Zamatový Mat„

paródia na Nežnú revolúciu „Ovce, moje, ovce„

tanečná fantázia „Apokalypsa“

volebná agitka “Na jednom lane„ / autorská hra P. Raševa /

komédia „Rómeo a Júlia ...po 30-tich rokoch“

čierna komédia „Caranténa“  / autorská hra P. Raševa /

Sanatórium alebo ako prežiť reality show...?“ / autorská hra P. Raševa /

Ja a Ja“  hudobná fantázia s výškovou akrobaciou / autorská hra K. Raševovej /

-47 000 divákov

1.-10. ročník Festivalu Európskych nezávislých divadiel: 195 produkcii, 68 súborov zo 16 krajín sveta v 9 mestách – 44 000 divákov

IMAGINÁCIE   plenérový site- specific projekt: 4. ročníky ,19 predstavení v 4 mestách, stovky umelcov   -   72 000 divákov

SPOLU: 495 produkcií, 166 000 divákov

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]