magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajné správy za 20.02.2014
@ Aktuálne -> Polícia      Feb 21 2014 - 12:28 GMT

Zlodej si odniesol lup za takmer 40.000,- eur

Polícia pátra po doposiaľ neznámom páchateľovi, ktorý sa zo stredy na štvrtok(20.02.2014), vlámal do kancelárie v jednom z objektov podnikateľského centra v Košiciach. Následne sa vlámal do stolíka a z kovovej pokladničky odcudzil finančnú hotovosť za takmer 40.000,- eur. Poškodením zariadenia spôsobil škodu vo výške približne 250,- eur. Vyšetrovateľ PZ začal trestné stíhanie vo veci zločinu krádeže /trestná sadzba na 3 až 10 rokov/.

Polícia rozložila skupinu úžerníkov, zasahovali aj kukláči

Včera v ranných hodinách za asistencie zásahovej jednotky PPÚ PZ v Košiciach tzv. „kukláčov“, vykonali pracovníci kriminálnej polície v Trebišovskom okrese, akciu zameranú na rozloženie skupiny úžerníkov. Na prípade už niekoľko mesiacov pracovali policajti Odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva PZ Trebišov. Za účelom zabezpečenia dostatočných dôkazov boli v danej veci využité aj osobitné formy odhaľovania a objasňovania, ktoré v týchto prípadoch umožňuje využiť aj Trestný poriadok.

Počas akcie polícia v obci Hrčel na základe príkazu Okresného súdu Trebišov polícia vykonala domovú prehliadku rodinného domu. Policajti zaistili listinné a iné dôkazy, ktoré nasvedčujú tomu, že skupina požičiavala finančné prostriedky osadníkom v rómskej osade Hrčeľ zneužívajúc ich tieseň, neskúsenosť a rozumovú slabosť pričom sebe poskytovali plnenia, ktoré sú v hrubom nepomere k hodnote vzájomného plnenia. V súčasnosti polícia pracuje na stotožnení všetkých dlžníkov z listinných dôkazov. Na podklade získaných dôkazov vyšetrovateľ vznesie obvinenie zo zločinu úžery konkrétnym osobám. Za túto trestnú činnosť je možné v zmysle Trestného zákona uložiť trest odňatia slobody na 3 až 8 rokov. Polícia nevylučuje, že trestná sadzba v tomto prípade po vyhodnotení ďalšej dôkaznej situácie môže byť vyššia, a to na 5 až 12 rokov.

Za úžeru v Trebišovskom okrese padlo prvé obvinenie

Trebišovskí policajti po včerajšej akcii v obci Hrčel, bližšie info nájdete na : http://www.minv.sk/?aktuality-kosice&sprava=policia-rozlozila-skupinu-uzernikov-zasahovali-aj-kuklaci, zo zločinu úžery a prečinu neoprávneného vyrobenia a používania platobného prostriedku, elektronických peňazí zatiaľ obvinili jednu osobu z obce Hrčeľ, ktorá v priebehu minulého roka požičiavala peniaze miestnym obyvateľom a následne od nich vymáhala dåžne čiastky. V tejto súvislosti obvinená osoba navrhla, aby si poškodená strana zriadila účet v banke a po zriadení účtu si od poškodenej strany zobrala platobnú kartu, ktorou bez súhlasu vykonala neoprávnený výber peňazí z bankomatu. Doposiaľ spôsobená škoda činí takmer 3.000,- eur. Vyšetrovateľ PZ v súčasnosti v danej veci zhromažďuje dôkazy a vykonáva ďalšie procesné úkony.

Mladík u susedných Čechov lúpil aj kradol

Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva PZ Trebišov na základe obdàžaného trestného oznámenia z Českej republiky, prostredníctvom Okresnej prokuratúry v Trebišove z konca januára 2014) začal trestné stíhanie a zo zločinu lúpeže a prečinov krádeže a poškodzovania cudzej veci obvinil 20-ročného Rafaela z okresu Trebišov. Obvinený ešte v auguste roku 2011 na ulici U Stadionu v meste Mladá Boleslav, ČR pristúpil zozadu k miestnej obyvateľke (1954), ktorú chytil za ruku a snažil sa jej vytrhnúť nákupnú tašku. Podarilo sa mu zmocniť peňaženky s finančnou hotovosť 4.800,- Kč, a osobnými dokladmi. Ïalšieho skutku sa dopustil v júli minulého roku, kedy na ulici Boženy Němcovej v Mladej Boleslavi sa vlámal do miestneho baru, odkiaľ odcudzil peňaženku a finančnú hotovosť vo výške 1.000,- Kč a dve fľaše alkoholu. Spôsobil škodu za takmer 12.000,- Kč. Obvinený je stíhaný na slobode a v prípade dokázania viny mu hrozí až osemročné väzenie.

Bodli ho nožom, polícia zadržala dvoch podozrivých

Včera v popoludní došlo v okolí autobusovej zastávky na ulici Moldavská cesta v Košiciach, k  vzájomnej potýčke a fyzickému napadnutiu troch osôb, pri ktorej malo dôjsť k bodnutiu s nožom. Na miesto boli okamžite vyslané policajné hliadky, ktoré po preverení oznámenia na mieste našli 34-ročného Košičana zo sídliska L-IX s bodnou ranou. Polícia na mieste zadržala aj dvoch podozrivých Košičanov zo sídliska L-IX, ktorých umiestila do cely policajného zaistenia.  Poškodený bol prevezený do nemocnice s bodnou ranou hrudníka a tržným poranením pľúc. Zo zranení sa bude zotavovať  podľa predbežného vyjadrenia lekára do 42 dní. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a prečinu výtržníctva. Polícia v danej veci zabezpečuje dôkazy a vykonáva ďalšie procesné úkony.

Zlodejov nezastavil ani dom smútku, ani škôlka

Policajti Obvodného oddelenia PZ Moldava nad Bodvou vypátrali a z prečinu krádeže obvinili dvoch miestnych obyvateľov z Budulovskej ulice (26 a 17). Títo pred týždňom (14.02.2014) odcudzili z priestoru pred domom smútku v obci Čečejovce (okres Košice-okolie), štyri voľne položené liatinové lavičky s drevenými operadlami a sedacou časťou.  Najprv lavičky odniesli za budovu domu smútku, kde kladivom poodbíjali drevené časti, ktoré nechali na mieste. Liatinové konštrukcie naložili na  bicykle a odniesli za obec, kde ich pri ceste za kríkmi kladivom porozbíjali na menšie kusy. Tieto potom v ten istý deň predali do zberne druhotných surovín v Moldave nad Bodvou. Obci Čečejovce spôsobili škodu vo výške cca 800,- eur.

Spišskonovoveskí policajti vypátrali a z prečinu krádeže obvinili 25-ročného Milana a 15-ročného Róberta z okresu Sabinov. Títo sa pred týždňom vlámali do Základnej školy s materskou školou v obci Vojkovce, odkiaľ ukradli LCD televízor, tri diaľkové ovládače od elektrických spotrebičov   a poškodili uzamykací systém ako aj samotné plechové dvierka na skrinke elektromeru a hlavného ističa. Spôsobili celkovú škodu vo výške 515,- eur. V prípade dokázania viny hrozí mladistvým až ročné a plnoletým až dvojročné väzenie.

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]